Η μικρή Φινλανδική πόλη που ηγείται της κούρσας της ιδανικής βιώσιμης πόλης – Μέρος 3ο

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματός μας για τη φινλανδική πόλη Λάχτι, η οποία βραβεύτηκε ως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2021 θα μάθουμε για την πρωτοποριακή εφαρμογή «CitiCAP» που επιβραβεύει τους κατοίκους, την πρώτη Συμφωνική Ορχήστρα στον κόσμο με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και την πιο «πράσινη» ομάδα Ice Hockey που υπάρχει.

Διαβάστε ΕΔΩ το πρώτο μέρος του αφιερώματος και ΕΔΩ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τη φινλανδική πόλη Λάχτι.

Η πρωτοπόρα εφαρμογή για smartphones «CitiCAP»

Το Λάχτι έχει εφαρμόσει μια ενεργειακή επανάσταση, προκειμένου να εγκαταλείψει τον άνθρακα. Είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που διαθέτει προσωπικό σύστημα εμπορίας άνθρακα για τους κατοίκους της περιοχής. Έχει την πρώτη Συμφωνική Ορχήστρα ουδέτερου άνθρακα στον κόσμο και το πρώτο στον κόσμο ουδέτερο άνθρακα επαγγελματικό αθλητικό σωματείο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Urban Innovative Actions (UIA) της ΕΕ, το Λάχτι έχει αναπτύξει ένα «προσωπικό μοντέλο εμπορίας άνθρακα» και μια smartphone εφαρμογή για την αντιμετώπιση των εκπομπών κινητικότητας που ονομάζεται «CitiCAP».

Ο γενικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος κινήτρων για την ενθάρρυνση της βιώσιμης κινητικότητας. Η εφαρμογή εμπορίας άνθρακα για τους κατοίκους του Λάχτι ξεκίνησε την άνοιξη του 2020.

Οι χρήστες της εφαρμογής λαμβάνουν τον προσωπικό τους «προϋπολογισμό άνθρακα» για την κινητικότητα τους και την εφαρμογή που ανιχνεύει αυτόματα τους διαφορετικούς τρόπους ταξιδιού και υπολογίζει το CO2, τον χρόνο και την απόσταση που διανύθηκε.

Κατά τον καθορισμό της εβδομαδιαίας αποζημίωσης CO2, λαμβάνονται υπόψη για κάθε κάτοικο παράμετροι όπως η υγεία, η απόσταση της κατοικίας από το κέντρο της πόλης, ο τρόπος μεταφοράς και άλλοι προσωπικοί παράγοντες.

Επιλέγοντας τρόπους βιώσιμης κινητικότητας, ο χρήστης θα κερδίσει εικονικά ευρώ που μπορούν να ανταλλαχθούν με οφέλη και υπηρεσίες.

Το χαρακτηριστικό είναι πως εάν κάποιος κάτοικος ξεπεράσει τα «επιτρεπτά όρια» δεν τιμωρείται, αλλά επιβραβεύεται αυτός που διατηρεί τα προβλεπόμενα όρια της εφαρμογής «CitiCAP». Οι οδηγοί αυτοκινήτων μπορούν, επίσης, να κερδίσουν οφέλη, μειώνοντας τις μετακινήσεις τους.

Η εφαρμογή εμπορίας άνθρακα «CitiCAP» είναι επί του παρόντος ένα πιλοτικό έργο και βρίσκεται σε μια περίοδο έρευνας, όπου μελετώνται οι επιλογές της κινητικότητας των χρηστών.

«Έκανε τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τον προτιμώμενο, για αυτούς, τρόπο μετακίνησης», αναφέρει για το «CitiCAP» η project manager της εφαρμογής, Anna Huttunen.

«Οι κάτοικοι του Λάχτι είναι οι πρώτοι σε όλον τον κόσμο οι οποίοι «εμπορεύονται» τις εκπομπές άνθρακα που προκαλούν», προσθέτει η Huttunen.

Anna Huttunen, δημιουργός του CitiCAP

Η πρώτη συμφωνική ορχήστρα ουδέτερου άνθρακα στον κόσμο

Η ουδετερότητα του άνθρακα επιτυγχάνεται και σε δραστηριότητες που ούτε καν είχαμε φανταστεί, όπως στις καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες της φινλανδικής πόλης.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Λάχτι έθεσε από μόνη της την πρόκληση να γίνει η πρώτη συμφωνική ορχήστρα ουδέτερου άνθρακα στον κόσμο και τα κατάφερε.

Το Πανεπιστήμιο LUT της Φινλανδίας υπολόγισε το ενεργειακό αποτύπωμα της ορχήστρας και από το 2015 και έπειτα διαχειρίζεται πιο έξυπνα την ενέργεια που απαιτεί, το νερό, τα απόβλητα και τον τρόπο μετακίνησης του εξοπλισμού και των μελών της.

Πως λειτουργεί αυτό το μοντέλο;

Πρώτα από όλα, κοινό και συντελεστές της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λάχτι ενθαρρύνονται στο να έχουν στο μυαλό τους, ακόμα και τον τρόπο που θα μεταβούν στο συγκεκριμένο χώρο εκδηλώσεων, καθώς ο τρόπος μετακίνησης προς αυτόν είναι και ο κυριότερος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τις εκπομπές άνθρακα του φορέα.

Π.χ. ένα «πράσινο κουμπί» υπάρχει διαθέσιμο για τους καταναλωτές που θα αγοράσουν μέσω διαδικτύου το εισιτήριό τους για κάποια παράσταση.

Σε δεύτερο επίπεδο, η στρατηγική της Συμφωνικής Ορχήστρας βρίσκει εφαρμογή στον χώρο όπου διεξάγονται οι πρόβες. Το Sibelius Hall, όπου βρίσκεται η Συμφωνική Ορχήστρα του Λάχτι, διαχειρίζεται προσεκτικά τον φωτισμό, την ανακύκλωση, τη θερμοκρασία και τη χρήση νερού.

Η χρήση του διαδικτύου για την παρουσίαση των προγραμμάτων, καθώς και τα «πράσινα» φυλλάδια που διατίθενται προσθέτουν στην όλη δραστηριότητα.

Αθλητισμός με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, γίνεται; Ναι, απαντά το Λάχτι

Δεν είναι μόνο οι Τέχνες, οι οποίες ξεχωρίζουν και πρωτοπορούν σε αυτόν τον τομέα. Ο αθλητισμός κατέχει ,εξίσου, σημαντική παρουσία και συμβάλλει καθοριστικά στο μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στο Λάχτι.

Το ice hockey είναι μακράν το πιο δημοφιλές σπορ στη Φινλανδία. Κάτι που θεωρείται λογικό για μία χώρα στην οποία πως η ετήσια μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από −4 °C έως 7.5 °C!

Η ομάδα ice hockey «Lahti Pelicans» στοχεύει να γίνει η πρώτη ομάδα χόκει του κόσμου με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και μάλιστα, προτρέπει και τις υπόλοιπες ομάδες να κάνουν το ίδιο.

Η ομάδα έπαψε να μετακινείται με αεροπλάνα και ενθαρρύνει τους φιλάθλους της να προσέρχονται στους αγώνες με τη δημόσια συγκοινωνία, με τα πόδια ή με τα ποδήλατά τους.

Φυσικά, όπως και η Συμφωνική Ορχήστρα, οι «Lahti Pelicans» χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους χρήσης τη ενέργειας.

«Ο αγώνας για να σώσουμε το περιβάλλον πρέπει να κερδηθεί συλλογικά, από όλους μαζί.

Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλον τον κόσμο να ασχοληθεί ενεργά με τις ενέργειες για την Κλιματική Αλλαγή», αναφέρει ο Casimir Jürgens, αμυντικός παίκτης της Lahti Pelicans.

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν παρουσιάζει το πακέτο «Fit for 55 in 2030» τον νέο νόμο για την κλιματική μεταρρύθμιση στην ΕΕ

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!