IEA: Μείωση της ζήτησης άνθρακα τα επόμενα χρόνια

Η νέα έκθεση της IEA και οι διαφορές μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών ως προς τη ζήτηση άνθρακα.

Ακούστε το άρθρο

Η νέα έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την εξέλιξη της ζήτησης  άνθρακα τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έως το 2026 θα σημειώσει ελαφριά μείωση.

Το 2023 η ζήτηση για άνθρακα έφτασε στο ανώτερο σημείο της. Τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης αποτελούν την πρώτη πρόβλεψη της IEA έως τώρα για μείωση της κατανάλωσης άνθρακα στο άμεσο μέλλον.

Πλημμύρες: Κατανομή των 130 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα – Cars Electric

Οι διαφορές στη ζήτηση άνθρακα από αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες χώρες

Ειδικότερα, το 2023 υπήρξε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για άνθρακα κατά 1,4%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 8,5 δισεκατομμύρια τόνους. Η έκθεση, ωστόσο, προβλέπει πως θα υπάρξει σημαντική μείωση της κατανάλωσης του σε αναπτυγμένες περιοχές. Τέτοιες περιοχές είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση άνθρακα σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα παραμείνει έντονη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ινδία και η Κίνα. Ένας σημαντικός λόγος για αυτό είναι η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σε αυτές τις χώρες.

«Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»: Έγκριση καταβολής επιδότησης σε 268 δικαιούχους – Cars Electric

Η πρόβλεψη της IEA για μείωση στην παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έως το 2026

Ωστόσο, η IEA αναμένει πως η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα πέσει κατά 2,3% έως το 2026 σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, ακόμα και αν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις για πιο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές από τα κράτη. Η μεγάλη αύξηση της χρήσης ΑΠΕ έως το 2026 θα αποτελέσει τον πιο σημαντικό παράγοντα για αυτή τη μείωση.

FARIA Renewables: Συμφωνία με τη DEME στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας – Cars Electric

Ο ρόλος της Κίνας και της μαζικής εισροής των ΑΠΕ

Περισσότερη από τη μισή αύξηση που θα σημειώσουν οι ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, θα λάβει χώρα στην Κίνα. Η Κίνα αποτελεί πάνω από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για άνθρακα. Επομένως, η μαζική εισροή ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση της εκτεταμένης χρήσης άνθρακα εκ μέρους της.

Όπως αναφέραμε, περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα έχουν μικρότερη ζήτηση για άνθρακα στο μέλλον. Αντιθέτως, σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Κίνα και η Ινδία, η χρήση άνθρακα θα συνεχίσει να έχει πολύ έντονη παρουσία. Η μαζική έλευση των ΑΠΕ σε αυτές τις περιοχές, καθώς και η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης σε ΗΠΑ και ΕΕ θα βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων των κρατών.

 

 

abb_img