Κ.Σκρέκας: Έως τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα “Κινούμαι ηλεκτρικά”

Έως τον Απρίλιο θα προκηρυχθεί νέος κύκλος του προγράμματος "Κινούμαι ηλεκτρικά" με αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Παράλληλα θα προκηρυχθεί ειδικό πρόγραμμα για αντικατάσταση ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Σε μήνυμα του προς το 5ο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ.Σκρέκας τόνισε ότι με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος επιτεύχθηκε η υπερκάλυψη του στόχου για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων που προβλέπει ο ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός.

Oι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, έφθασαν πέρυσι τις 6.967

Συγκεκριμένα οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφθασαν πέρυσι τις 6.967, που αποτελεί νέο ρεκόρ, έναντι στόχου για 3750 και 480 ταξινομήσεων το 2019.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υπέβαλαν αίτηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δικύκλου ή ποδηλάτου περισσότεροι από 18.000 πολίτες.

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από επιχειρήσεις ενώ το νέο πρόγραμμα για τα ταξί θα προβλέπει ενίσχυση ύψους 22.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με παράλληλη απόσυρση του υφιστάμενου.

Η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην χώρα μας

Άλλωστε είναι γεγονός ότι οι μπαταρίες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το κρύο μειώνει την απόδοση των μπαταριών, με την χωρητικότητά τους να μειώνεται αισθητά ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν και να δημιουργήσουν μεγάλες αποκλείσεις που φθάνουν μέχρι και στο 25% στις μπαταρίες των υβριδικών plug-in αυτοκινήτων.

Με τόσες θερμές μέρες τον χρόνο στην χώρα μας λοιπόν να αυξάνουν την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεν είναι κανείς να απορεί για το εάν η αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μια σοφή επιλογή.

Το Tesla Model 3 και η έρευνα του Εθνικού Εργαστηρίου του Αϊντάχο

ev home charging

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο που είναι ένα από τα εθνικά εργαστήρια του Υπουργείου Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπιστώθηκε πως… η Αθήνα ανήκει στον χάρτη των πόλεων όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αυτονομία.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το εργαστήριο σε αρκετές πόλεις του κόσμου, έγινε με ένα Tesla Model 3, το οποίο οδηγήθηκε με τις ίδιες συνθήκες, με τον ίδιο συγκεκριμένο τρόπο και το ίδιο ποσοστό ενέργειας σε διάφορες πόλεις του πλανήτη.

Στην Αθήνα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μοντέλο διένυσε 351 χιλιόμετρα, αποκαλύπτοντας ότι οφείλεται καθαρά σε περιβαλλοντολογικούς παραμέτρους, αλλά και στη μέση θερμοκρασία της πόλης που είναι 17,5 C.

Τα ίδια ακριβώς χιλιόμετρα διανύθηκαν και στο Λος Άντζελες, μια πολιτεία των ΗΠΑ που είχε 425.300 εγγεγραμμένους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων το προηγούμενο έτος, ενώ ακριβώς την ίδια χιλιομετρική απόσταση (351χλμ) κάλυψε το Tesla Model 3 και στο Σίδνεϋ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας όπου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας βρίσκεται στους 18 C.

Tην πεντάδα με τις πόλεις που αξιοποιούν στο έπακρο έναν ηλεκτρικό κινητήρα συμπληρώνουν η πόλη του Μεξικού όπου το μοντέλο είχε αυτονομία 346 χιλιόμετρα και μέση θερμοκρασία στο έτος 16 ° C, καθώς και η Λισαβόνα, όπου η αυτονομία ήταν 349 χιλιόμετρα.

Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βλέπουν τα ηλεκτρικά οχήματα ως την ευκαιρία να μειώσουν τους ρύπους και να πετύχουν τον στόχο καθαρού μηδενικού άνθρακα. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Μ. Βρετανία οι χώρες αρχίζουν να απαγορεύουν την κίνηση αυτοκινήτων με παλιά euro, υπέρ μιας ηλεκτρικής επανάστασης. Οι παγκόσμιοι ηγέτες ελπίζουν ότι αυτή η σημαντική αλλαγή στις μεταφορές θα βοηθήσει τον πλανήτη, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ελλάδα: Ανάγκη για μείωση του κόστους της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων

Τέλος οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 43% σε ολόκληρο τον κόσμο το 2020, παρά την πανδημία, ενώ από φέτος περισσότερα 200 plug-in μοντέλα θα είναι διαθέσιμα να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!