Κλιματικός Νόμος: Οι αλλαγές σε οχήματα, κτίρια και ενέργεια

Ο Κλιματικός Νόμος κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει τα μέτρα για την κατάργηση χρήσης ορυκτών καυσίμων σε οχήματα, κτίρια και ενέργεια.

Ο Κλιματικός Νόμος θέτει τις προθεσμίες και τους στόχους για τη σταδιακή απαγόρευση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, παρατηρούμε ορισμένες παρατάσεις σε σχέση με το κείμενο, το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Επιπλέον, για πρώτη φορά κάνουν την εμφάνιση τους τα ανανεώσιμα υγρά καύσιμα.

Το 2035 η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης!

Κλιματικός Νόμος και ηλεκτροκίνηση

Ο Κλιματικός Νόμος θα επηρεάσει τα οχήματα και θα εδραιώσει την παρουσία της ηλεκτροκίνησης στη χώρα. Από το 2026 όλα τα ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτροκίνητα, όπως και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Επιπλέον, από την 1/1/2024 το 1/4 των νέων εταιρικών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά με ρύπους έως 50 γρ. CO2/χλμ.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι πολλά!

Τα ανωτέρω μέτρα, μάλιστα, θα τα επανεξετάσουν οι αρμόδιοι μέχρι τις 31/12/2023 για την επέκταση τους και σε άλλες περιοχές. Η διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εν λόγω επέκταση. Ακόμη, το 2030 ο Κλιματικός Νόμος προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες.

Το 2035 η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης!

Ωστόσο, η ημερομηνία της απαγόρευσης μπορεί να αλλάξει. Η Ελλάδα θα υιοθετήσει την ημερομηνία του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού. Μέχρι στιγμής η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής αφορά το 2035. Τέλος, ο νέος νόμος απλοποιεί τη διαδικασία εγκατάστασης φορτιστών για οχήματα.

Plug-in υβριδικά: Έρχεται η κατάργηση τους;

Παραγωγή ενέργειας και ορυκτά καύσιμα

Από τις 31 Δεκεμβρίου του 2028 δεν θα είναι επιτρεπτή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα (λιγνίτης). Σχετικά, όμως, με τη συγκεκριμένη προθεσμία ο κλιματικός νόμος προβλέπει ρήτρα επανεξέτασης το 2023 για την επίσπευση της.

Ωστόσο, η επίσπευση θα προχωρήσει μόνο μετά την εξασφάλιση της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού.

Έρευνα: Οι Έλληνες στοχεύουν σε ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο

Καυστήρες πετρελαίου και κτίρια

Σχετικά με τις κτιριακές υποδομές ο Κλιματικός Νόμος απαγορεύει την πώληση και την εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης από την 1/1/2025.

Επιπλέον, από την 1/1/2030 η χρήση πετρελαίου θέρμανσης θα είναι δυνατή μόνο εάν είναι αναμεμειγμένο με ανανεώσιμα υγρά καύσιμα σε ποσοστό 30%.

Τέλος, ο Κλιματικός Νόμος από 1/1/2025 προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση στα νέα κτίρια, τα οποία ανήκουν σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!