Κλιματικός Νόμος: Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες!

Ο Κλιματικός Νόμος, σύμφωνα με το ΦΕΚ, προβλέπει πρόστιμο 10.000 ευρώ για την μη τήρηση των διατάξεων σχετικά με τους εταιρικούς στόλους.

Ο Κλιματικός Νόμος στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ενέργειας είχε θέσει το κείμενο του Κλιματικού Νόμου προς δημόσια διαβούλευση και πλέον είναι σε φάση ψήφισης από τη Βουλή.

Επιπλέον στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παρατηρούμε τα τσουχτερά πρόστιμα σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους εταιρικούς στόλους.

Κλιματικός Νόμος: Οι αλλαγές σε οχήματα, κτίρια και ενέργεια

Κλιματικός Νόμος και εταιρικοί στόλοι

Σύμφωνα με τον Κλιματικό Νόμο το 1/4 των εταιρικών οχημάτων θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά από το 2024. Όσες, μάλιστα, εταιρείες δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές στο στόλο, θα λάβουν διοικητικό πρόστιμο αξίας 10.000 ευρώ.

Αν, όμως, κάποια εταιρεία έχει κάνει την απαραίτητη παραγγελία αλλά δεν έχει παραλάβει τα ηλεκτρικά οχήματα έως την 1 Ιανουάριου 2024, δεν θα λαμβάνει πρόστιμο. Η αδυναμία παραλαβής δεν πρέπει να προκύπτει από υπαιτιότητα του αγοραστή, για την ισχύ της εξαίρεσης.

Τέλος, οι λόγοι ανωτέρας βίας κατά την εκτέλεση της παράδοσης της παραγγελίας εξαιρούν την οποιαδήποτε εταιρεία από την επιβολή προστίμου.

Το 2035 η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης!

Τι ισχύει για τα ταξί και τα υπόλοιπα οχήματα

Ο Κλιματικός Νόμος προβλέπει την κυκλοφορία από το 2026 μόνο ηλεκτροκίνητων ταξί στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης. Επίσης, ηλεκτροκίνητο θα είναι και το 1/3 των στόλων ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Έρευνα: Οι Έλληνες θα αγόραζαν ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο

Τέλος, από την 1η Ιανουάριου του 2030 τα νέα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα θα είναι μηδενικών ρύπων. Η εν λόγω ημερομηνία μπορεί να αλλάξει λόγω διαφορετικού χρονικού πλαισίου, το οποίο προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο.

abb_img
spot_img