Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από τον Απρίλιο!

Από τον Απρίλιο, οι πολίτες θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Ακούστε το άρθρο

Η λειτουργία της πλατφόρμας για τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» θα ανοίξει νωρίτερα ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Ουσιαστικά, το Υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες νωρίτερα, ώστε να διευκολύνει τις μετακινήσεις τους λόγω εκλογών. Προφανώς, το εν λόγω μέτρο αφορά τους πολίτες, οι οποίοι έθεσαν ή θα θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Ποια μοντέλα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας;

Τέλη κυκλοφορίας μήνα-μήνα

Η πλατφόρμα για τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» θα είναι διαθέσιμη, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πολίτες στις αρχές Απριλίου. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει το μέτρο λόγω των εκλογών, οι οποίες θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάϊο.

Την περίοδο των εκλογών πολλοί ταξιδεύουν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Επομένως, η κυβέρνηση επιθυμεί τη διευκόλυνση των ετεροδημοτών, οι οποίοι έθεσαν ή θα θέσουν σε ακινησία τα αυτοκίνητα τους.

Το συγκεκριμένο μέτρο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για πληρωμή των τελών αναλογικά. Θα πληρώνουν τα τέλη μόνο για το διάστημα, κατά το οποίο κυκλοφορούν και όχι για το σύνολο της χρονιάς. Για παράδειγμα, όποιος κυκλοφορεί το αυτοκίνητο του για έναν μήνα, σύμφωνα με το μέτρο πληρώνει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Ποια είναι η λυπητερή;

Πώς λειτουργεί το μέτρο;

Οι οδηγοί επιλέγουν τους μήνες για τους οποίους επιθυμούν την άρση ακινησίας του αυτοκινήτου τους. Συγκεκριμένα, αν κάποιος οδηγός πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 2 μηνών, επιλέγει ο ίδιος το διάστημα της άρσης της ακινησίας.

Ωστόσο, ακόμη και μία ημέρα ενός μήνα θεωρείται ολόκληρος μήνας. Ουσιαστικά, η εφαρμογή δίνει το δικαίωμα άρσης της ακινησίας μόνο για μία φορά εντός του έτους. Μάλιστα, μετά την λήξη της άρσης, οι πολίτες θέτουν το όχημα άμεσα σε ακινησία.

Με ηλεκτρονική πληρωμή τα τέλη μεταβίβασης!

Άρση ακινησίας

Οι ενδιαφερόμενοι προβαίνουν σε άρση της ακινησίας του οχήματος τους μέσα από την πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ. Εκεί, πληρώνουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα, κατά το οποίο θα μετακινούν το όχημα τους.

Πριν την άρση της ακινησίας λαμβάνει χώρα ψηφιακός έλεγχος για την ύπαρξη ενεργού ασφαλιστήριου συμβολαίου για το όχημα σε ακινησία. Τέλος, στην περίπτωση κατάθεσης πινακίδων στη ΔΟΥ, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν εκεί το αίτημα άρσης της ακινησίας.

abb_img