Λάρισα και Χανιά ψηφίζουν… ποδήλατο για μετακίνηση

Πώς συνδέεται το ποδήλατο με μία πόλη, η οποία ποδηλατεί με γοργούς ρυθμούς προς μία νέα αστική κινητικότητα;

Ακούστε το άρθρο

Πώς μπορεί να αλλάξει το ποδήλατο να αλλάξει μία πόλη; Πόσο διαφορετικό ή πιο διασκεδαστικό μπορεί να είναι οι άνθρωποι να ποδηλατούν για να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντα σημεία ή την ιστορία μιας πόλης; Και εν τελεί πόσο περισσότερη χαρά κρύβει αυτός ο τρόπος οικολογικής μετακίνησης;

Η εκδήλωση «Cycling in ancient Larissa» από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, είχε ως στόχο να ανακαλύψει τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Έτσι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας στα πλαίσια του «ΔΕΗ Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας» δημιούργησε ορισμένες ενδιαφέρουσες ποδηλατικές δράσεις.

Η Kosmoride στο πλευρό του Μίλτου Τεντόγλου

Οι ποδηλατικές δράσεις της εκδήλωσης «Cycling in ancient Larissa»

Οι νέοι της πόλης συμμετείχαν σε μια ποδηλατική ξενάγηση σε σημαντικά μνημεία της Λάρισας. Έτσι μπορούσαν να μάθουν για την ιστορία της πόλης. Αλλά και τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν στο αστικό δίκτυο κατά την εφαρμογή του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Πλατεία Λαού, Πλατεία Μπλάνα, Τείχη Ιουστινιανού, Γενί Τζαμί, Μπαϊρακλί Τζαμί, Κοίτη Πηνειού, Αρχαίο Θέατρο. Η διαδρομή που ακολούθησαν ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Γεμάτη με ιστορίες και όμορφα σημεία. Για 2,5 ώρες οι ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ξεναγήσεις για τα μνημεία της Λάρισας.

Ducati: Νέα e-Bikes για το 2022

Μια ιστορική αναδρομή για το ποδήλατο και στα Χανιά

Τα Χανιά με τη σειρά τους διοργάνωσαν ένα εργαστήριο δεξιοτήτων. Έτσι οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων παρουσίασαν στο παλιό λιμάνι τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει με θέμα το ποδήλατο.

Με την υποστήριξη της υπεύθυνης καθηγήτριας δούλεψαν πάνω σε μια ιστορική αναδρομή του ποδήλατου. Ενώ τα οφέλη τόσο για το χρήστη όσο και το περιβάλλον ήταν το επίκεντρο της συζήτησης. Οι ζωγραφιές που δημιούργησαν υπάρχουν σε έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων.

Τέλος ο τερματισμός του «ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας», θα λάβει χώρα για όσους ποδηλατούν έξω από τα Νεώρια. Στο παλιό Λιμάνι των Χανίων, για όσους δε γνωρίζουν.

Το ραντεβού όλων ήταν για το απόγευμα της 27ης Απριλίου. Τότε 140 αναβάτες από όλο τον κόσμο πρόσφεραν ένα εκπληκτικό θέαμα.

abb_img