Ο πρώτος 17χρονος που έπιασε το τιμόνι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον νέο νόμο

Οι 17χρονοι νέοι οδηγοί θα οδηγούν πάντα με συνοδό, εντός της περιφέρειας και θα φέρουν στο όχημα το ενδεικτικό «Σ»

Ο πρώτος νέος, που θα «πιάσει» τιμόνι, σύμφωνα με τον νέο νόμο για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης και των εξετάσεων των οδηγών, έκλεισε τα 17 έτη τον περασμένο Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ξεκίνησε την πρακτική του εκπαίδευση για την απόκτηση της προσωρινής άδειας οδήγησης.

Σημειώνεται, ότι ο νεαρός δεν χρειάστηκε να δώσει θεωρητικές εξετάσεις γιατί έχει ήδη δίπλωμα μοτοποδηλάτου 50cc.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αφού έδωσε στον 17 χρόνο Πέρρο το σήμα “Σ” που θα πρέπει, βάσει του νέου νόμου, να τοποθετείται στο όχημα, το οποίο θα οδηγεί με υποχρεωτική παρουσία συνοδού, δήλωσε «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Πέρρο και του εύχομαι να είναι ένας καλός οδηγός, δηλαδή ένας υπεύθυνος οδηγός.

Ο Πέρρος είναι επισήμως ο πρώτος 17χρονος που παίρνει άδεια οδήγησης, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ βλέπουμε ότι υλοποιείται.

Πλέον δίνεται η δυνατότητα στους νέους να πάρουν άδεια οδήγησης μόλις συμπληρώσουν τα 17 τους χρόνια. Κάτι το οποίο γίνεται ήδη σε πολλές χώρες και της Ε.Ε.

Υπάρχουν, όμως, τρεις προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό: θα οδηγούν πάντα με συνοδό, θα οδηγούν εντός της περιφέρειας, και θα φέρουν στο όχημα το ενδεικτικό «Σ»,για τον συνοδό. Κι εφόσον πάνε όλα καλά την πρώτη χρονιά, στα 18, η άδεια οδήγησης θα γίνεται μόνιμη.

Μάλιστα η προσωρινή άδεια οδήγησης εκδίδεται πλέον ηλεκτρονικά μέσα σε μια ημέρα.

Με στόχο την βελτίωση της οδηγικής μας συμπεριφοράς

Επίσης για τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης των νέων οδηγών αλλάζει και το σύστημα εξέτασης, τα συγγράμματα θεωρητικής εκπαίδευσης και εξέτασης και διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων με την τοποθέτηση καμερών στις θεωρητικές εξετάσεις. Τέλος θα τοποθετούνται κάμερες στα αυτοκίνητα για την πρακτική εξέταση.

Με αυτά τα τρία βήματα, επιχειρείται ένα άλμα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα, και η οδηγική μας συμπεριφορά.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος είπε μεταξύ άλλων «Σήμερα εγκαινιάζουμε την εφαρμογή του νέου νόμου «Οδηγώντας με Ασφάλεια», με τον πρώτο νέο που θα βγάλει δίπλωμα σε ηλικία 17 ετών. Και αυτός (ο Πέρρος), όπως όλοι πλέον οι υποψήφιοι οδηγοί που πετυχαίνουν και στις πρακτικές εξετάσεις, θα λάβει αύριο κιόλας ηλεκτρονικά, την προσωρινή άδεια οδήγησης».

Η άδεια αυτή θα ισχύει μέχρι να κλείσει τα 18 του, οπότε θα πάρει και το κανονικό δίπλωμα, που θα του επιτρέπει να οδηγεί χωρίς συνοδό.

Στην εποχή της ηλεκτροκίνησης μπαίνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής 

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο «Οδηγώντας με Ασφάλεια», που ψηφίστηκε το Νοέμβριο, μπορούν πλέον, υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς περιορισμούς, να οδηγούν και οι 17χρονοι. Κάτι ανάλογο ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι νέοι πριν κλείσουν τα 18 μπορούν να οδηγήσουν, αρκεί να έχουν δίπλα τους έναν έμπειρο οδηγό.

Ο συνοδηγός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και κάτοχος διπλώματος οδήγησης, τουλάχιστον, επί 5 χρόνια. Σημειώνεται ότι οι 17άρηδες επιτρέπεται να οδηγούν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα να φέρει το ειδικό σήμα «Σ».

NEWSLETTERΟι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!