Ο θόρυβος στην καμπίνα του αυτοκινήτου υπό συγκεκριμένες συνθήκες αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, η έκθεση σε θόρυβο άνω των 70 ντεσιμπέλ στην καμπίνα του αυτοκινήτου, αυξάνει των κίνδυνο κατάθλιψης κατά 65%.
Ουσιαστικά, το εύρημα της έρευνας έχει σχέση με τους παράγοντες της οδηγικής χαλάρωσης. Αυτοί οι παράγοντες είναι η ποιότητα κύλισης και ο δείκτης NVH (Noise, Vibration και Harshness). Μάλιστα, ο τελευταίος δείκτης αφορά το θόρυβο, τους κραδασμούς και την ταχύτητα.
Θόρυβος αυτοκινήτων: Επηρεάζει τη υγεία των πολιτών
Ο θόρυβος στην καμπίνα δημιουργεί… κατάθλιψη
Η έρευνα παρακολούθησε χιλιάδες συμμετέχοντες για μία περίοδο 4 ετών. Όσοι εκτίθενται σε θόρυβο άνω των 70 dB διατρέχουν κατά 65% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Μάλιστα, η έρευνα αναφέρει ότι οι αγοραστές προτιμούν κατά 26% περισσότερο ένα αθόρυβο αυτοκίνητο σε σχέση με ένα περισσότερο θορυβώδες.
Ωστόσο, η επιρροή του θορύβου αλλάζει ανάλογα με τη συχνότητα του, καθώς και με τη θέση των επιβατών στο αυτοκίνητο. Ακόμη, η ποιότητα κύλισης επηρεάζει την οδηγική εμπειρία. Προφανώς, οι ομαλότερες διαδρομές προσφέρουν ένα πιο ήρεμο ταξίδι.
Έρευνα: Το 80% των οδηγών δεν ξέρει να αλλάζει λάστιχο!
Τι συμβαίνει με την ηχομόνωση;
Οι περισσότερες εταιρείες επενδύουν στη μείωση του θορύβου κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Τοποθετούν δηλαδή, ειδικά αφρώδη υλικά για τη μείωση των επιπέδων θορύβου και την αύξηση των επιπέδων της οδηγικής κύλισης. Πλέον, τα αρκετά θορυβώδη μοντέλα στο ταξίδι μειονεκτούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Λόγω των κραδασμών της κίνησης του αυτοκινήτου, οι συνδέσεις του αποκτούν κενό, με αποτέλεσμα την αύξηση των θορύβων μέσα στην καμπίνα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πιο δυνατοί κινητήρες παράγουν περισσότερο θόρυβο, ο οποίος είναι κουραστικός. Τέλος, η κακή εργοστασιακή ηχομόνωση προκαλεί αντίστοιχα αποτελέσματα.
Έρευνα: 200 φορές πιο πιθανό το ατύχημα λόγω αλκοόλ!
Παράλληλα, οι ηχητικές απώλειες επηρεάζουν την ποιότητα του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, οι εξωτερικοί ήχοι καταστρέφουν την ακουστική εμπειρία των επιβατών. Μάλιστα, αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν ακόμη και τα υψηλής ποιότητας ηχοσυστήματα.
Έρευνα: H ηλεκτροκίνηση σώζει ζωές!
Τέλος, οι αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν στη χρήση ηχομονωτικών υλικών για την ηχομόνωση του αυτοκινήτου. Προσθέτουν δηλαδή, τα υλικά σε συγκεκριμένα μέρη, απομονώνοντας τους θορύβους του κινητήρα, αλλά και τους αεροδυναμικούς θορύβους έξω από την καμπίνα.
Τέτοιου είδους ηχομόνωση συναντάμε στο καπό της μηχανής, την οροφή, τα παράθυρα, τους θόλους των τροχών και το πάτωμα της καμπίνας. Επιπλέον, μονώνουν ηχητικά τον αποθηκευτικό χώρο, το καπό της πίσω πόρτας και τους καθρέπτες. Επίσης, εξαιρετικά μεγάλης σημασίας είναι τα σημεία σύνδεσης του κινητήρα με την καμπίνα.