Οι οδηγοί φορτηγών χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τους!

Οι οδηγοί φορτηγών περνούν το 9% της οδήγησης χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο, σύμφωνα με γαλλική έρευνα.

Ακούστε το άρθρο

Μία γαλλική έρευνα μικρής κλίμακας εξέτασε τη συμπεριφορά των οδηγών φορτηγών κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι οδηγοί φορτηγών περνούν κατά μέσο όρο το 9% του χρόνου οδήγησης χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.

Την συγκεκριμένα έρευνα πραγματοποίησε η υπηρεσία Cerema για λογαριασμό της Ένωσης Γαλλικών Εταιρειών Αυτοκινητοδρόμων (ASFA). Ουσιαστικά, η υπηρεσία εγκατέστησε εξωτερικές και εσωτερικές κάμερες στην καμπίνα των φορτηγών.

Κινητό τηλέφωνο: Η πιο συνηθισμένη παράβαση των οδηγών!

Οι οδηγοί φορτηγών έχουν… καλή σχέση με το κινητό τους

Οι οδηγοί φορτηγών, αν και γνώριζαν για την καταγραφή της συμπεριφοράς τους, χρησιμοποιούσαν το κινητό 10 φορές την ώρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα, η μέση διάρκεια χρήσης του τηλεφώνου ήταν τα 32 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, οι οδηγοί έχαναν την επαφή με το δρόμο κατά μέσο όρο για 2,4 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη διάρκεια απώλειας της επαφής του οδηγού με το δρόμο άγγιξε τα 7 δευτερόλεπτα. Για την ακρίβεια οι οδηγοί διένυσαν κατά το συγκεκριμένο διάστημα 60 έως 175 μέτρα, στην περίπτωση ανάπτυξης ταχύτητας 90 χλμ./ώρα.

Τέλος οι αφίσες και… πρόστιμα στους παραβάτες!

Τι προκαλεί την απόσπαση της προσοχής;

Η ASFA προειδοποιεί ότι η αυξημένη απόσπαση προσοχής αποτελεί μία συμπεριφορά, η οποία χτύπησε «κόκκινο» με την εμφάνιση της πανδημίας. Μάλιστα, από την αρχή του έτους έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε γαλλικούς αυτοκινητόδρομους. Ο αριθμός των θανάτων για την αντίστοιχη περίοδο του 2019 έφτανε τους 126.

Για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα φταίει το αλκοόλ

Όχι μόνο οι επαγγελματίες οδηγοί…

Στο πλαίσιο μία άλλης έρευνας το 73% των οδηγών δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 84% στους οδηγούς ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών.

Επιπλέον, το 10% όσων χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση, έχει συμμετάσχει σε τηλεφωνικό meeting ή video call από το κινητό του μέσα στο αυτοκίνητο. Ακόμη, 11% των οδηγών έχει οδηγήσει έχοντας το κινητό τηλέφωνο στο χέρι ή το αυτί του.

abb_img