Ολλανδία: Ένας στους τρεις ενήλικες διαθέτει ηλεκτρικό ποδήλατο

Tα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν το πόσο πολύ έχει αγκαλιάσει η Ολλανδία τα ηλεκτρικά ποδήλατα ως τρόπο μετακίνησης.

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ολλανδία είναι η χώρα αυτή. Αλλά συγκλονιστικά είναι τα νέα στοιχεία που δείχνουν το πόσο πολύ έχουν αγκαλιάσει οι Ολλανδοί τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Σύμφωνα με την Ένωση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων (LEVA) 4,6 εκατομμύρια κάτοικοι της Ολλανδίας διαθέτουν ηλεκτρικό ποδήλατο. Και με 4,9 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα στη χώρα, πολλοί ιδιοκτήτες φαίνεται πως διαθέτουν πάνω από ένα.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα φέρνουν την αλλαγή στις μετακινήσεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα που μπορούν να μας πηγαίνουν πιο γρήγορα και μακρύτερα και μάλιστα με μειωμένη δική μας προσπάθεια, έχουν γίνει μια εναλλακτική λύση για τα αυτοκίνητα και για άλλες μορφές μεταφοράς.

Μάλιστα έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή για ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα επέλεγαν να μετακινηθούν με ένα συμβατικό ποδήλατο. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων στο δρόμο.

Σύμφωνα με μελέτες η τάση αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά την κίνηση στους δρόμους των πόλεων. Επιπλέον, μια μελέτη στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι η αλλαγή κατά 10% από αυτοκίνητα σε δίτροχα θα μπορούσε να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση έως και 40%!

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ολλανδία

Στην Ολλανδία, τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή δημογραφική ομάδα μεταξύ των ιδιοκτητών ηλεκτρικών ποδηλάτων. Συνήθως, οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι άνω των 50 ετών και έχουν μέσο ή πάνω από το μέσο εισόδημα.

Τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά ποδήλατα είναι συνήθως πιο ακριβά, αφού συχνά κατασκευάζονται στην Ευρώπη με εξαρτήματα υψηλότερης ποιότητας. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό, εταιρείες ηλεκτρικών ποδηλάτων που παράγουν τα μοντέλα τους στην Ασία με εξαρτήματα μέσης ποιότητας.

Στην Ολλανδία, η αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων αυξήθηκε στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Μεταξύ των πιο δημοφιλών στυλ ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Ολλανδία είναι τα ηλεκτρικά ποδήλατα πόλης. Τα ποδήλατα πόλης, σύμφωνα με τη LEVA, αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% της αγοράς.

Ακόμα, τα περισσότερα εξειδικευμένα ηλεκτρικά ποδήλατα, όπως είναι τα cargo ebikes και τα mountain ebikes, αντιπροσωπεύουν το 2% της αγοράς το καθένα. Τα πτυσσόμενα ηλεκτρiκά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά τρίκυκλα αντιπροσωπεύουν το καθένα το 1% της αγοράς, σύμφωνα με τη LEVA.

Μετά την Ασία, οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοστατούν στην υιοθέτηση ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Coconut Robotics: Έλληνες μαθητές μετατρέπουν ποδήλατα σε περιβαλλοντικούς σταθμούς

Οι ευρωπαϊκές μάρκες ηλεκτρικών ποδηλάτων πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις όπως και οι αντίστοιχες των ΗΠΑ, και πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν δώσει κίνητρα για την αγορά ή την χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων

abb_img
spot_img