Coconut Robotics: Έλληνες μαθητές μετατρέπουν ποδήλατα σε περιβαλλοντικούς σταθμούς

Ένα εντυπωσιακό περιβαλλοντικό κοινωνικό δίκτυο δημιουργεί η ομάδα μαθητών από τη Φλώρινα, Coconut Robotics.

Ακούστε το άρθρο

Ένα περιβαλλοντικό κοινωνικό δίκτυο δημιουργεί η ομάδα μαθητών από τη Φλώρινα Coconut Robotics. Οι χρήστες του συλλέγουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Tις μετρήσεις αυτές θα τις συλλέγουν οι ίδιοι ενώ κάνουν ποδήλατο.

Ο Θεόφιλος, ο Δημήτρης, η Άσπα και ο Αχιλλέας ξεκίνησαν στον όμιλο ρομποτικής Μικροί Χάκερς του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας το 2017.

Το 2020 συγκρότησαν την ομάδα «Coconut Robotics». Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου συμμετέχουν στο διαγωνισμό μαθητικής εικονικής επιχείρησης του Junior Achievement Greece.

Μάλιστα έχουν στο πλευρό τους, ως μέντορα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του νέου θεσμού της διοργάνωσης «Inspirational Mentors».

Η εφαρμογή της Coconut Robotics για τους κινητούς περιβαλλοντικούς σταθμούς

Το σύστημα το οποίο προτείνει η ομάδα «Coconut Robotics» διαθέτει μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά και μια συσκευή. Έτσι μπορεί να συλλέγει μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας, μικροσωματιδίων και ηχορύπανσης από διάφορα μέρη.

Οι μετρήσεις αυτές είναι διαθέσιμες μέσω της εφαρμογής αυτόματα από όλους τους χρήστες, μαζί με τις γεωγραφικές συντεταγμένες. Όλοι οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να βλέπουν χάρτες με τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για επιβαρυμένες διαδρομές στην περιοχή τους, ενώ μπορούν παράλληλα να επικοινωνούν με άλλα άτομα που διαθέτουν την εφαρμογή.

«Ουσιαστικά οι ποδηλάτες θα μετράνε τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες. Διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να τα βρούμε, καθώς δεν είναι εύκολο να υπάρχουν παντού σταθμοί μέτρησης για το μικροκλίμα.», εξήγησαν οι μαθητές της ομάδας.

Οι στόχοι της ομάδας Coconut Robotics

«Αρχικά θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας, να είναι πιο ενεργοί στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί άνθρωποι εδώ στη Φλώρινα έχουν την εντύπωση πως επειδή είμαστε κοντά στη φύση, δεν υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχει δηλαδή μία άγνοια για το πρόβλημα», ανέφεραν οι μαθητές στην κ. Κεραμέως.

Η συσκευή έχει ένα ειδικό λογισμικό τρισδιάστατης σχεδίασης. Μάλιστα κατασκευάστηκε στους 3D εκτυπωτές του εργαστηρίου.

Το ηλεκτρικό Fiat 500 επιβραβεύει τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον οδηγούς

Μεταξύ των βελτιώσεων της συσκευής που πέτυχε η ομάδα είναι η αύξηση της διάρκειας της μπαταρίας από 2 σε 12-13 ώρες.

Αναμένουμε με χαρά και υπερηφάνεια να κατορθώσει το εγχείρημα να περάσει στην επόμενη φάση, της επιχειρηματικής ανάπτυξης.

abb_img