Ορυκτά καύσιμα: Πότε θα μηδενίσει το κοντέρ;

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κάπρο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.

«Κεντρικός στόχος της μάχης για το περιβάλλον είναι ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, κ. Παντελής Κάπρος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο Υπουργός στη δήλωσή του έκανε εκτενή αναφορά στα ορυκτά καύσιμα και στη μεγάλη σημασία που έχει ο μηδενισμός της καύσης τους, για το καλό του περιβάλλοντος. Γενικότερα, ο κ. Κάπρος επεσήμανε τόσο τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, όσο και την ανάγκη για αποτροπή του σκηνικού.

Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την Πράσινη Μετάβαση

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κάπρος ανέφερε για τα ορυκτά καύσιμα:

«Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον μας υπενθυμίζει τον ύψιστο στόχο της ανθρωπότητας για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η αποτροπή του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί την πρώτιστη μέριμνα όλων των χωρών.

Η απειλούμενη άνοδος της θερμοκρασίας της γης, το αυξανόμενο επίπεδο της θάλασσας, η ξηρασία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ήδη σε εξέλιξη. Η αιτία για αυτά είναι κυρίως η καύση πετρελαίου, άνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου».

Δημόσια διαβούλευση για 9.000 δημόσιους φορτιστές

Τα ορυκτά καύσιμα απειλούν το περιβάλλον

Ο κ. Κάπρος έδωσε μεγάλη έμφαση στον μηδενισμό της καύσης των ορυκτών καυσίμων, ο οποίος αποτελεί κεντρικό στόχο.

Ειδικότερα, σημειώνει:

«Η προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται παγκόσμια σε καλύτερο σημείο από παλαιότερα, όμως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, όπως η στρατηγική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μηδενισμός της καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί τον κεντρικό στόχο.

Με τον μετριασμό της κλιματικής απειλής, αμβλύνονται τα μέγιστα, όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος και ωφελείται η ποιότητα του αέρα, τα δάση, τα ύδατα, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα. Για την προστασία αυτή απαιτούνται και πιο εντατικές, αυτόνομες δράσεις».

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κάνει «καταπράσινη» την Αστυπάλαια!

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχουν 2 πυλώνες, σύμφωνα με τους οποίους θα αποτραπεί η κλιματική αλλαγή. Αυτές είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, τονίζει:

«Οι δύο πυλώνες της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κυρίως ο άνεμος, ο ήλιος, η γεωθερμία και οι υδατοπτώσεις, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σε συνδυασμό με τον Κλιματικό Νόμο, έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους και έχουν προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και επενδύσεις για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση».

Πρωτιά των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος

Η προστασία του περιβάλλοντος υπόθεση όλων μας

Τέλος, ο υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεσήμανε ότι ο κάθε πολίτης και η κάθε επιχείρηση οφείλουν να μεριμνήσουν για ένα πιο «πράσινο» περιβάλλον. Ειδικότερα, «η αναβάθμιση των κτηρίων, η ηλεκτροκίνηση, η φροντίδα για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος είναι πλέον καθημερινή πρακτική».

Editorial