Όταν ένα μηχάνημα γνωρίζει εκ των προτέρων τις απαραίτητες επισκευές του

Στις αυτοκινητοβιομηχανίες, όταν το θέμα συζήτησης αφορά στο σέρβις, δεν συζητείται αποκλειστικά και μόνο αυτό που χρειάζονται τα αυτοκίνητα ή οι μοτοσυκλέτες τους, αλλά και σε αυτό που πολλοί δεν φανταζόμαστε, στο σέρβις των μηχανημάτων παραγωγής των οχημάτων ή των μοτοσυκλετών!

Τα μεγάλα και ογκώδη μηχανήματα των συστημάτων παραγωγής είναι, εξίσου ακριβά και «πολύτιμα», όσο ένα hypercar και ίσως παραπάνω! Ενώ η σωστή τους λειτουργία είναι απαραίτητη για το σωστό τελικό αποτέλεσμα ενός οχήματος και για την αποφυγή μη προγραμματισμένης διακοπής της παραγωγής.

Διάφορες εταιρείες έχουν το δικό τους τρόπο ελέγχου και σωστής λειτουργίας αυτών των συστημάτων.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της BMW

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των συστημάτων παραγωγής, η λύση που επέλεξε το BMW Group είναι η χρήση αισθητήρων, η ανάλυση δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Αντί του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή του σέρβις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βάσει κανόνων, η προληπτική συντήρηση πραγματοποιείται ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση του συστήματος.

Αυτό όχι μόνον αποτρέπει τις μη προγραμματισμένες διακοπές στην παραγωγή, αλλά συμβάλλει σημαντικά στη βιωσιμότητα και στην αποδοτική χρήση πόρων διασφαλίζοντας τη βέλτιστη διαθεσιμότητα των συστημάτων.

Καινοτόμες λύσεις προληπτικής συντήρησης βασισμένες σε cloud εφαρμόζονται τώρα σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής.

Η προληπτική συντήρηση λειτουργεί ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στην παραγωγή

Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση των εργασιών συντήρησης καθιστά την πρόληψη όλο και πιο σημαντική.

Παρακολουθώντας τον εξοπλισμό και τα δεδομένα κατάστασης, η προληπτική συντήρηση μπορεί να προβλέπει βλάβες των συστημάτων πριν συμβούν στην πραγματικότητα.

Για τη βελτίωση της συντήρησης των συστημάτων, χρησιμοποιούνται δεδομένα στο πλαίσιο μιας προληπτικής αντιμετώπισης, ώστε να αποτρέπονται περιττές διακοπές στην παραγωγή.

Επίσης, η προληπτική συντήρηση αυξάνει την απόδοση και τη βιωσιμότητα διασφαλίζοντας ότι τα ακέραια εξαρτήματα δεν αντικαθίστανται νωρίτερα από όσο πρέπει.

Διαβάστε επίσης: Το παλαιότερο εργοστάσιο κατασκευής Volvo απέκτησε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

Πρόβλεψη καταστάσεων μέσω πλατφόρμας βασισμένης σε cloud

Η προληπτική συντήρηση χρησιμοποιεί μία προηγμένη πλατφόρμα cloud για τη λήψη έγκαιρων προειδοποιήσεων σχετικά με πιθανές διακοπές της παραγωγής.

Τα δεδομένα προέρχονται απευθείας από τα ίδια τα συστήματα παραγωγής, που συνδέονται με το cloud μόνο μία φορά, μέσω gateway, για την παρακολούθηση και στη συνέχεια για τη συνεχή μεταφορά δεδομένων – συνήθως μια φορά το δευτερόλεπτο.

Ανεξάρτητα λειτουργικά στοιχεία (modules) λογισμικού εντός της πλατφόρμας μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ευέλικτα, ανάλογα με τις ανάγκες, για άμεση προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.

Και με έναν υψηλό βαθμό τυποποίησης των ανεξάρτητων εξαρτημάτων, το σύστημα είναι παγκοσμίως προσβάσιμο, έχει δυνατότητα επέκτασης σε μεγάλο βαθμό και επιτρέπει την εύκολη υλοποίηση νέων σεναρίων και την ταχεία εφαρμογή υφιστάμενων λύσεων.

Η προληπτική συντήρηση επιτρέπει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευών σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις των συστημάτων και την ένταξή τους στις ήδη προγραμματισμένες διακοπές της παραγωγής.

Οι επισκευές μπορούν να γίνονται στοχευμένα με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο αποδοτικά από απόψεως κόστους και χρήσης πόρων.

Επιπλέον, η αύξηση του χρόνου λειτουργίας παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των εργαλείων και συστημάτων. Οι λύσεις αυτές αναπτύσσονται μία φορά και σταδιακά επεκτείνονται σε όλο το δίκτυο παραγωγής του BMW Group.

Διαβάστε επίσης: H VW εγκαινιάζει παγκόσμιο κέντρο για την ηλεκτροκίνηση στην Κίνα

Ποικίλη γκάμα εφαρμογών

Τα ευέλικτα, εξαιρετικά αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής μηχανικών συστημάτων κίνησης κατασκευάζουν ένα συμβατικό κινητήρα ή το κέλυφος ενός ηλεκτροκινητήρα κάθε λεπτό.

Για να διατηρηθούν αυτά τα μηχανήματα σε καλή κατάσταση, η προληπτική συντήρηση χρησιμοποιεί απλά στατιστικά μοντέλα – ή προληπτικούς αλγορίθμους AI, σε πιο περίπλοκες περιπτώσεις – για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών.

Στη συνέχεια εκδίδει οπτικές προειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις για να ενημερώσει τους εργαζομένους ότι απαιτείται εργασία συντήρησης.

Στο τμήμα αμαξωμάτων, οι κεφαλές συγκολλήσεων εκτελούν περίπου 15.000 ηλεκτροπόντες την ημέρα. Για να αποτραπούν πιθανές διακοπές λειτουργίας, συλλέγονται δεδομένα από τις κεφαλές συγκολλήσεων σε όλο τον κόσμο μέσω ειδικά εξελιγμένου λογισμικού.

Στη συνέχεια, αυτά αποστέλλονται στο cloud για συσχετισμό και ανάλυση με τη βοήθεια αλγορίθμων.

Όλα τα δεδομένα απεικονίζονται σε έναν ψηφιακό πίνακα υποστήριξης των διαδικασιών συντήρησης για παγκόσμια χρήση.

Στη συναρμολόγηση οχημάτων, η προληπτική συντήρηση βοηθά να αποφεύγονται διακοπές λειτουργίας των ιμάντων.

Στο εργοστάσιο του BMW Group στο Ρέγκενσμπουργκ, για παράδειγμα, οι μονάδες ελέγχου των συστημάτων των ιμάντων λειτουργούν 24/7 για την αποστολή δεδομένων για θέματα όπως ηλεκτρικό ρεύμα, θερμοκρασίες και τοποθεσίες στο cloud, όπου αξιολογούνται συνεχώς.

Οι ειδικοί δεδομένων μπορούν να αναγνωρίζουν τη θέση, την κατάσταση και τη δραστηριότητα κάθε ιμάντα ανά πάσα στιγμή.

Προληπτικά μοντέλα ΑΙ χρησιμοποιούν τα δεδομένα για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών και τον εντοπισμό τεχνικών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης: Συνεργασία VW-Northvolt για την παραγωγή και προμήθεια μπαταριών ιόντων λιθίου

abb_img
spot_img