Σουηδοί αναπτύσσουν τεχνολογία πρόωσης με αιολική ενέργεια για βιώσιμη ναυσιπλοΐα

Οι σουηδικές εταιρείες Alfa Laval και Wallenius ενώνουν τις δυνάμεις τους για να φέρουν την επανάσταση στην πρόωση πλοίων μέσω αιολικής ενέργειας, δίνοντας μία εναλλακτική λύση στον δρόμο της βιώσιμης ναυσιπλοΐας

Το όραμα της κοινοπραξίας των δύο εταιρειών ονομάζεται «AlfaWall Oceanbird» και θα προσφέρει καινοτόμες λύσεις για πρόωση μέσω αιολικής ενέργειας για φορτηγά – πλοία, αλλά και για όλα τα είδη πλοίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παγκόσμια ναυτιλία είναι υπεύθυνη για την έκλυση του 2-3% εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυτιλίας έχει θέσει ως στόχο τη μείωση έως και 50% του παγκόσμιου στόλου που θα εκλύει εκπομπές ρύπων έως το 2050.

Αρκετές χώρες και διεθνείς εταιρείες έχουν θέσει από τώρα στόχους μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, εκτός από αυτούς που έχει θέσει ήδη ΠΟΝ, ενώ γενικότερα η ναυτιλία βρίσκεται σε μία περίοδο γρήγορων και άμεσων αλλαγών σε πολλά επίπεδα.

Με στόχο τη στήριξη σε αυτή τη γοργή αλλαγή προς την πιο βιώσιμη ναυτιλία, η Alfa Laval συνεχίζει να προσφέρει λύσεις και προϊόντα στη ναυτιλία, και μέρος αυτής της στήριξης είναι και η νέα συνεργασία με την Wallenius Group για τη δημιουργία του εγχειρήματος που ακούει στο όνομα «AlfaWall Oceanbird».

Διαβάστε επίσης: Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι μποτ του κόσμου βρίσκεται στη Νορβηγία

Το project «AlfaWall Oceanbird» θα αναπτύξει τεχνολογίες πρόωσης με αιολική ενέργεια, η οποία θα είναι εφαρμόσιμη σε κάθε τύπου πλοίο.

Η πρώτη εφαρμογή αναμένεται να γίνει σε εμπορικό πλοίο μεταφοράς οχημάτων μεταφορικής ικανότητας 7.000 μονάδων, όπου θα πλέει με 10 κόμβους και θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων έως και 90% σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα «πράσινα» πλοία.

Μία «επαναστατική» λύση που μπορεί να αλλάξει εντελώς το τοπίο των μελλοντικών «πράσινων» θαλάσσιων μεταφορών!

Αρχικά, η τεχνολογία θα αναπτυχθεί για χρήση σε φορτηγά-πλοία, όμως ο στόχος είναι να μπορεί να εφαρμοστεί και σε κρουαζιερόπλοια και άλλα πλοία που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά.

«Η εκπλήρωση της φιλοδοξίας για την απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλία θα απαιτήσει πολλές νέες λύσεις. Σε αυτή τη νέα κοινοπραξία, θα συνδυάσουμε την τεχνογνωσία της Alfa Laval και της Wallenius, επιτρέποντάς μας να αναπτύξουμε έναν εντελώς νέο και καινοτόμο τύπο πλοίου που μπορεί να συμβάλει στους στόχους για την απαλλαγή από τον άνθρακα», δήλωσε ο Tom Erixon, Πρόεδρος και CEO της Alfa Laval.

«Στη Wallenius προσπαθούμε πάντα να προωθήσουμε την ατζέντα για μια πραγματικά βιώσιμη ναυτιλία», δήλωσε ο Jonas Kleberg, Πρόεδρος και CEO της Wallenius. «Όπως κάναμε με το PureBallast, θα φέρουμε τώρα το Oceanbird σε αυτήν τη συνεργασία με την Alfa Laval. Μαζί θα παράσχουμε μια ισχυρή λύση για βιώσιμη ναυτιλία».

Διαβάστε επίσης: Το Yara Birkeland είναι το πρώτο ηλεκτρικό και αυτόνομο φορτηγό πλοίο του κόσμου

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!