Σπείρες έκλεβαν τους καταλύτες αυτοκινήτων!

Τους καταλύτες από αυτοκίνητα έκλεβαν δυο σπείρες, οι οποίες εξαρθρώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι αρμόδιες αρχές συνέλαβαν 12 μέλη 2 εγκληματικών οργανώσεων, τα οποία έκλεβαν καταλύτες αυτοκινήτων. Τους συλληφθέντες αποτελούν 11 ημεδαποί (από 21 έως 45 ετών) και μια 25χρονη ημεδαπή. Επιπλέον, μεταξύ τους υπάρχουν και αρχηγικά στελέχη των οργανώσεων.

Από τον Απρίλιο του 2022, οι οργανώσεις στόχευαν στην αφαίρεση καταλυτών από αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Κινητό τηλέφωνο: Η πιο συνηθισμένη παράβαση των οδηγών!

Πώς δρούσαν;

Οι συλληφθέντες προσέγγιζαν σταθμευμένα οχήματα και με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού αφαιρούσαν τους καταλύτες των εξατμίσεων τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, προκαλούσαν εκτεταμένες φθορές στα οχήματα-στόχους. Επιπλέον, οι δύο εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν με πανομοιότυπο τρόπο και είχαν ως ορμητήριο το Μενίδι.

Μετά τις κλοπές παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε έτερα μέλη τα οποία τα έκρυβαν και τα διοχέτευαν στην αγορά. Από την πώληση αποκόμιζαν μεγάλα οικονομικά οφέλη, τα οποία διαμοίραζαν στα μέλη των οργανώσεων.

Το Ecocar City γίνεται περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας

Σπείρες έκλεβαν τους καταλύτες αυτοκινήτων!

Γιατί προτιμούσαν τους καταλύτες;

Οι οργανώσεις επέλεγαν τους καταλύτες, καθώς περιέχουν πολύτιμα μέταλλα όπως ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα. Επιπλέον, την περιεκτικότητα στα πολύτιμα μέταλλα επηρεάζει ο τύπος του οχήματος, η παλαιότητα, αλλά και το καύσιμο που χρησιμοποιεί. Ακόμη, η τιμή των εν λόγω μετάλλων αγγίζει πλέον την τιμή του χρυσού.

Οι οργανώσεις προέβησαν σε 58 κλοπές και 2 απόπειρες. Τέλος, το οικονομικό όφελος της πρώτης οργάνωσης ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ενώ της δεύτερης αγγίζει τα 10.000 ευρώ.

20.313 τροχαίες παραβάσεις από 24-30 Ιουλίου

Τα ευρήματα της Αστυνομίας

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων και των ερευνών σε κατοικίες, η Αστυνομία προχώρησε σε κατάσχεση:

  • 5.075 ευρώ
  • 2 αυτοκίνητα
  • 43 καταλύτες αυτοκινήτων και τελικό μέρος εξάτμισης
  • Όπλο κρότου και πτυσσόμενο κλομπ
  • Εργαλεία κοπής και τηλεφωνικές συσκευές

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!