Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ανεμογεννήτριες… αναβαθμίζονται!

Πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν τρόπους, έτσι ώστε οι ανεμογεννήτριες να παράγουν περισσότερη ενέργεια.

Ακούστε το άρθρο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένα πανεπιστήμια σύναψαν συνεργασία με εταιρείες ενέργειας, στοχεύοντας στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Πώς το έκαναν αυτό; Βελτιώνοντας τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, ώστε να παράγουν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία αφορά τα πανεπιστήμια των Sheffield, Durham, Hull και τις εταιρείες Siemens Gamesa και Ørsted. Μεταξύ τους ανέπτυξαν τρόπους για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες πιο αποδοτικές, αξιόπιστες, ελαφρύτερες και… φθηνότερες. Το κόστος της σύμπραξης είναι αρκετά υψηλό, φτάνοντας τα 7,7 εκατομμύρια λίρες.

Vestas V236-15 MW: Πώς να μεταφέρετε… πτερύγιο ανεμογεννήτριας

Οι βελτιώσεις στις ανεμογεννήτριες μειώνουν το κόστος κατασκευής

Το Τμήμα Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Sheffield έχει κάνει κρίσιμες βελτιώσεις στη γεννήτρια άμεσης κίνησης. Δηλαδή, την τεχνολογία που επιτρέπει στις ανεμογεννήτριες τη λειτουργία τους χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό είναι συχνά το πιο ευάλωτο μέρος μιας ανεμογεννήτριας και η συντήρηση, καθώς και η επισκευή του είναι ακριβή.

Επιπλέον, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sheffield έκαναν βελτιώσεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά από τα εξαρτήματά της, έτσι ώστε η γεννήτρια να είναι πολύ πιο αξιόπιστη, αποδοτική και ελαφρύτερη. Επίσης, οι βελτιώσεις έχουν μειώσει το κόστος κατασκευής.

Η Aurea παρουσιάζει τη φορητή ανεμογεννήτρια Shine!

Ο καθηγητής Zi-Qiang Zhu, του Πανεπιστημίου του Sheffield, δήλωσε:

«Στις σύγχρονες γεννήτριες άμεσης κίνησης δεν υπάρχει κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό εξαλείφει το 50% των εξαρτημάτων μιας ανεμογεννήτριας και έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία του συστήματος.

Έχουμε αναπτύξει τρόπους για να κάνουμε τη γεννήτρια ακόμη πιο αποδοτική, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στην επιλογή και χρήση καλύτερων υλικών για πολλά από τα εξαρτήματα. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του κόστους κατασκευής του συστήματος της γεννήτριας κατά 20%».

Η Ford πλησιάζει τον στόχο ουδετερότητας άνθρακα

Η… πρόληψη είναι το παν!

Ακόμη, οι Ακαδημαϊκοί του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Sheffield, με επικεφαλής τους καθηγητές Nikolas Dervilis, Keith Worden, David Wagg και Elizabeth Cross, δημιούργησαν τρόπους παρακολούθησης της «υγείας» των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Έτσι, βοήθησαν τις εταιρείες ενέργειας να προβλέπουν καλύτερα τα προβλήματα και τις βλάβες.

Ο καθηγητής, Nikolas Dervilis, τόνισε:

«Οι νέες τεχνολογίες που έχουμε αναπτύξει χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό δεδομένων και φυσικής για να μας επιτρέψουν να παρακολουθούμε την απόδοση ολόκληρων αιολικών πάρκων, καθώς και μεμονωμένων εξαρτημάτων σε κάθε ανεμογεννήτρια, όπως τα πτερύγια και η μηχανική.

Αυτές οι εξελίξεις, μαζί με την έρευνα που διεξάγεται στα πανεπιστήμια Durham και Hull, θα διασφαλίσουν ότι οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα».

«Πράσινη» η παραγωγή του Jeep Grand Cherokee

Τέλος, η εν λόγω συνεργασία συνέβαλλε στον προσδιορισμό των σημείων, που πρέπει να εστιάσει η έρευνα μελλοντικά. Μάλιστα, τα επόμενα στάδια έχουν λάβει ήδη χρηματοδότηση, για κάποια από τα επόμενα έργα.

abb_img