Στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμονεύουν… κάμερες ήχου!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έθεσαν σε πιλοτική λειτουργία κάμερες θορύβου, για να εντοπίζουν τα... φασαριόζικα αυτοκίνητα.

Ακούστε το άρθρο

Τα θορυβώδη αυτοκίνητα θα παρακολουθούνται στενά στο Ηνωμένο Βασίλειο, από κάμερες που θα εγκαταστήσουν οι αρχές σε διάφορα σημεία. Το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας έχει πάρει στα σοβαρά την πάταξη των θορυβωδών ηχητικά οχημάτων.

Πρόσφατα, ο Υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε την τοποθέτηση καμερών θορύβου σε τέσσερις περιοχές σε όλη την επικράτεια, στο διάστημα των επόμενων 2 μηνών. Το εγχείρημα έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα. Αν η δοκιμή έχει επιτυχία, θα ακολουθήσει η εγκατάσταση και άλλων τέτοιων συστημάτων.

Ουσιαστικά, το σύστημα με τις κάμερες θορύβου στοχεύει στον εντοπισμό των «πειραγμένων» εξατμίσεων ή στα αυτοκίνητα που είναι σε κακή κατάσταση και προκαλούν ενοχλητικούς θορύβους. Το ισχύον όριο για τον θόρυβο είναι 74 ντεσιμπέλ. Επιπλέον, η γραμματέας του Υπουργείου, Anne-Marie Trevelyan τόνισε ότι όσοι παραβιάζουν το όριο θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Θεσσαλονίκη: Κάμερες στις λεωφορειολωρίδες ξανά!

Που βρίσκουμε αυτές τις κάμερες;

Το πρώτο σύστημα κάμερας θορύβου το «δοκιμάζει» η πόλη Keighley στο Bradford, ενώ Bristol, Great Yarmouth και Birmingham θα το τεστάρουν τους επόμενους δύο μήνες. Μόλις μπουν σε λειτουργία και τα τέσσερα συστήματα, η δοκιμή θα κρατήσει δύο μήνες. Εάν η δοκιμή πετύχει, τότε οι κάμερες θα μπουν σταδιακά σε όλη τη χώρα.

Κάμερες εντοπίζουν οδηγούς με κινητά τηλέφωνα

Για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των νέων καμερών θορύβου υπεύθυνη είναι η γαλλική εταιρεία MicroB, η οποία είναι ειδική στον εντοπισμό ακουστικών πηγών. Τα συστήματα συνδυάζουν μία βιντεοκάμερα και μία σειρά μικροφώνων για την ανίχνευση των παραβατικών οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η κάμερα απαθανατίζει μία εικόνα του οχήματος και τη συνδυάζει με την ένταση του ήχου που έχει καταγράψει. Έτσι, δημιουργεί τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία εν συνεχεία θα αξιοποιήσουν οι αρμόδιες αρχές επιβολής νόμου δίνοντας πρόστιμο.

Κίνα: Στο στόχαστρο οι κάμερες των μοντέλων της Tesla

Τέλος, η δοκιμή που έχει αρχίσει πρόσφατα, λαμβάνει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, με επένδυση 300.000 λιρών σε μία προσπάθεια μείωσης της ηχορύπανσης. Το ζήτημα της φασαρίας που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα κοστίζει πολλά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, κοστίζει μέχρι και 10 εκατομμύρια λίρες σε απώλεια παραγωγικότητας από διαταραχές ύπνου και προβλήματα υγείας. Όπως καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά και άνοια.

abb_img