Ταϊλάνδη: Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο λειτουργεί

Το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ταϊλάνδη με 145.000 πάνελ.

Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ταϊλάνδη με 145.000 πάνελ και είναι στο φράγμα Sirindhorn στον ποταμό Lam Dom Noi στην Ταϊλάνδη.

Ειδικότερα, διαθέτει ικανότητα παραγωγής έως και 45 MW ενέργειας με τη χρήση των 145.000 ηλιακών πάνελ που διαθέτει. Το επιβεβαίωσε και η Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης (EGAT) σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που λαμβάνει χώρα στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-o-cha δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Πολύ νωρίτερα δηλαδή από την ημερομηνία-στόχο του 2065 που που είχαν ορίσει νωρίτερα.

Η ανακοίνωση είναι μια σημαντική κίνηση, δεδομένου ότι τα 2/3 της τρέχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης είναι από φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η Ταϊλάνδη παράγει έως και 114.000 GW ενέργειας από φυσικό αέριο. Επιπλέον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια συμβάλλουν λιγότερο από το 10% στις τωρινές απαιτήσεις ενέργειας της χώρας. Το υπόλοιπο 90% είναι από τον άνθρακα.

Ως το πρώτο βήμα για την αλλαγή αυτής της ανισότητας, η Ταϊλάνδη παρουσίασε το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο.

Η SolarDuck σχεδιάζει την επόμενη γενιά πλωτών ηλιακών συλλεκτών

Τα πλεονεκτήματα του πλωτού ηλιακού πάρκου της Ταϊλάνδης

Επίσης, επτά μεγάλα πάνελ φωτοβολταϊκών έχουν μπει υπό γωνία έναντι της πλατφόρμας. Αυτό επιτρέπει στο ηλιακό φως να περάσει μέσα στο νερό χωρίς να επηρεάζει το υποβρύχιο περιβάλλον.

Η συνολική περιοχή των πάνελ, ισοδυναμεί περίπου με την ίδια έκταση που καταλαμβάνουν 70 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Τα 145.000 πάνελ είναι από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Το γεγονός ότι είναι στην επιφάνεια του νερού διασφαλίζει ότι τα πάνελ δεν θα υπερθερμαίνονται. Και επίσης ότι θα παραμείνουν έως και 15% πιο αποτελεσματικά από ό,τι αν ήταν στην ξηρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι σχεδιαστές έχουν συμπεριλάβει τρεις τουρμπίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στο νερό της δεξαμενής, παράγοντας ενέργεια όταν δεν υπάρχει ηλιακό φως ή όταν η ζήτηση ενέργειας θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Αυτά είναι τα 11 πιο όμορφα ηλιακά πάρκα στον κόσμο

Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας (EMS) που χρησιμοποιεί το πλωτό πάρκο λειτουργεί αφού λάβει στοιχεία από το σύστημα πρόγνωσης καιρού. Εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα κατά την παραγωγή ενέργειας.

Αναμένεται μάλιστα να δημιουργηθούν άλλα 15 παρόμοια έργα, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης κατά 2.725 MW.

abb_img