Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Τι ακριβώς ισχύει;

Τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα έρχονται και μάλιστα από τον Απρίλιο θα είναι δυνατή η πληρωμή τους με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Στις αρχές Απριλίου, 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που προχώρησαν σε ηλεκτρονική άρση ακινησίας θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους. Θα πρέπει βέβαια να πληρώνουν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για κάθε μήνα κίνησης των οχημάτων τους.

Η πληρωμή τελών με το μήνα έγινε εφικτή χάρη στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Αυτό περιλάμβανε μία σειρά ρυθμίσεων φορολογικού και τελωνειακού χαρακτήρα. Όπως η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα από τον Απρίλιο!

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις 3 Απριλίου 2023 το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα. Η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη δίνει μεγάλη «ανάσα» σε πολλούς ιδιοκτήτες αυτοκινήτου που δεν πλήρωσαν τα τέλη για όλη τη χρονιά. Τα αναλογικά τέλη τους προσφέρουν τη δυνατότητα να κινούν τα αυτοκίνητά τους για όσο διάστημα επιθυμούν.

Φθηνότερα τέλη κυκλοφορίας για νέους οδηγούς (;)

Πώς θα γίνει η πληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα;

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το όχημά του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας. Για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Αν κάποιος παραβιάσει το καθεστώς ακινησίας, υπάρχει πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο εκτοξεύεται στα 30.000 ευρώ συν αφαίρεση διπλώματος για 3 χρόνια.

Η πληρωμή των μηνιαίων τελών είναι εφικτή με τους κωδικούς TAXISnet στο myCar της ΑΑΔΕ. Ο ιδιοκτήτης επιλέγει το όχημα που είναι σε ακινησία και το σύστημα κάνει online έλεγχο για να διαπιστώσει την ύπαρξη ασφάλισης κατά τη συμπλήρωση της αίτησης.

Αν είναι όλα ΟΚ, τότε έχουμε έγκριση και μπορεί να γίνει η υποβολή του αιτήματος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αν το όχημα δεν έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία, αλλά ο ιδιοκτήτης έχει καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ποια μοντέλα δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας;

Μία φορά μπορεί να γίνει άρση ακινησίας

Για όσους πληρώσουν τέλη με τον μήνα, το δικαίωμα άρσης ακινησίας ισχύει μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης των αναλογικών τελών κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία. Και μην ξεχνάτε, ότι ακόμη και μία ημέρα μέσα στον μήνα, είναι ένας ολόκληρος μήνας για το σύστημα.

Editorial