Τέλη κυκλοφορίας & πρόστιμα: Ποιες αλλαγές έρχονται το 2025;

Αλλαγές των προστίμων στα τέλη κυκλοφορίας σχεδιάζει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σε ισχύ από το 2025.

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, οι αλλαγές των προστίμων αφορά εκείνους που έχουν καθυστέρηση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου επεξεργάζεται ένα κλιμακωτό σύστημα.

Ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα: Τα χαρακτηριστικά τους

Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Το κλιμακωτό σύστημα επιβολής του προστίμου είναι απλό. Όσο νωρίτερα πληρώσεις (μετά τη λήξη της προθεσμίας φυσικά), τόσο πιο μικρό θα είναι το πρόστιμο. Να θυμίσουμε πως μέχρι τώρα, το πρόστιμο είναι ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης. Επιπλέον στις σκέψεις του επιτελείου είναι και μια σειρά αλλαγών σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ. οχημάτων. Μάλιστα από το 2025 αυτές οι αλλαγές θα είναι σε ισχύ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το σύστημα των τελών κυκλοφορίας θα είναι ριζικά τροποποιημένο συγκριτικά με το σύστημα που είναι τώρα σε ισχύ. Για την ακρίβεια, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν και περιβαλλοντικά κριτήρια για να υπολογισθεί το ύψος των τελών. Αναλυτικότερα θα υπολογίζονται οι εκπομπές ρύπων (όπως και τώρα αλλωστε), αλλά το κυριότερο θα αναζητηθεί το πλαίσιο κοστολόγησης των ηλεκτρικών, των υβριδικών και των Plug-in μοντέλων.

Ρυμούλκηση με EV: τι πρέπει να ξέρουμε

Τι θα ισχύσει για τα τέλη με το μήνα;

Στις αρχές Μαΐου στη Βουλή θα γίνει η κατάθεση της διάταξης για τα τέλη με το μήνα. Έτσι, οι κάτοχοι οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα οχήματα που είναι σε ακινησία να κυκλοφορήσουν ξανά. Απλά με την καταβολή μέρους των ετήσιων τελών, ανάλογα με το χρόνο κυκλοφορίας. Αν ένα όχημα κυκλοφορήσει για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει 100 ευρώ (4/12). Για τέλη 500 ευρώ για να κυκλοφορήσει το όχημα τρεις μήνες, το ποσό αγγίζει τα 125 ευρώ. Ενώ για τέλη 900 ευρώ και κυκλοφορία για 6 μήνες το ποσό φτάνει τα 450 ευρώ.

H οθόνη infotainment θέλει το σεβασμό της!

Για την άρση της ακινησίας πρέπει να γίνει επίσκεψη στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ. Εκεί ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για το διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος. Επιπλέον όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες του οχήματός τους στην εφορία θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα στη αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή τους. Μάλιστα να σημειωθεί πως δικαίωμα άρσης ακινησίας οι ιδιοκτήτες έχουν μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης το όχημα θα πρέπει να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Αλλιώς τα πρόστιμα είναι εξαιρετικά υψηλά.

abb_img