Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ατυχήματος;

Η περίπτωση ενός ατυχήματος είναι πιθανή. Εάν δεν είναι η τυχερή σου μέρα, μη χάσεις την ψυχραιμία σου και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα!

Ακούστε το άρθρο

Η περίπτωση ενός ατυχήματος δεν είναι απίθανη. Για την ακρίβεια είναι μία υπαρκτή πραγματικότητα, στο χάος των ελληνικών δρόμων.

Οι περισσότεροι οδηγοί γνωρίζουν στην θεωρία τι πρέπει να γίνει μετά από ένα ατύχημα, όταν όμως έρθει η συγκεκριμένη στιγμή δεν είναι λίγες οι φορές που τα χάνουν.

Η σύγχυση από το σοκ είναι φυσιολογική, όμως είναι αναγκαίο να γνωρίζεις όλα όσα πρέπει να κάνεις για να επιλύσεις τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Σε περίπτωση ενός ατυχήματος:

Να σταματήσεις αμέσως

Από το μικρότερο μέχρι το σοβαρότερο ατύχημα, πρέπει να σταματήσεις αμέσως στο σημείο που έγινε. Το πιο σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ψυχραιμία. Και κυρίως να μην προσπαθήσεις να διαφύγεις.

Σε αντίθετη περίπτωση θα διαπράξεις ένα από τα σοβαρότερα παραπτώματα του Κ.Ο.Κ., το οποίο θα το πληρώσεις ακριβά. Προφανώς και με πιθανότητα φυλάκισης. Από τη στιγμή που έχεις ενεργή ασφάλεια αυτοκινήτου δεν διατρέχεις κανέναν κίνδυνο.

Να επαναφέρεις την κυκλοφορία

Στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου πρέπει να έχεις ένα προειδοποιητικό τρίγωνο. Οφείλεις να το τοποθετήσεις σε απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων, ώστε να δημιουργήσεις μία προστατευτική ζώνη και να επαναφέρεις την κυκλοφορία στον δρόμο χωρίς κινδύνους. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και ένα πορτοκαλί γιλέκο με διακριτικά, για να είσαι πιο εύκολα αντιληπτός.

Να σβήνεις την μηχανή

Είτε η σύγκρουση σου είναι με δίκυκλο, είτε με άλλο αυτοκίνητο, σβήνεις τη μηχανή του, ειδικά σε περίπτωση που ο οδηγός του δεν είναι σε θέση να το κάνει ο ίδιος. Με αυτή την κίνηση αποφεύγεις την πιθανότητα έκρηξης εάν υπάρχει διαρροή βενζίνης ή το ενδεχόμενο ενός βραχυκυκλώματος στις μονάδες μπαταριών.

Να καλείς τις αρχές

Βάσει του νόμου το πρώτο σου τηλεφώνημα πρέπει να είναι στην Αστυνομία και το άμεσως επόμενο στο ΕΚΑΒ εάν υπάρχει τραυματίας.

Μπορείς να καλέσεις είτε το 166 είτε το 122.

Από το τηλεφωνικό κέντρο θα σου ζητήσουν στοιχεία επικοινωνίας, ακριβή τοποθεσία, περιγραφή του περιστατικού, αριθμό θυμάτων και ίσως κάποιες πρόσθετες πληροφορίες, για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ενημερώσεις και την ασφαλιστική σου ώστε να ξεκινήσει τις σχετικές ενέργειες και να στείλει εμπειρογνώμονα.

Να ελέγξεις τον τραυματία

Εάν υπάρχει τραυματίας πλησίασε τον και προσπάθησε να τον βοηθήσεις. Αρχικά αν έχει τις αισθήσεις του και αν είναι καλά. Το σημαντικό είναι να μην τον κουνήσεις εάν υπάρχει αιμορραγία και απέφυγε την άμεση επαφή με το αίμα του.

Σε περίπτωση μικρού τραυματισμού προσπάθησε να του παρέχεις τις πρώτες βοήθειες με το kit φαρμακείου. Επιπλέον, εάν φοράει κράνος μην του το βγάλεις, απλά άνοιξε του τη ζελατίνα για να αναπνέει με ευκολία και μείνει δίπλα του μέχρι να έρθει ασθενοφόρο.

Σε περίπτωση απλής πρόσκρουσης

Εάν το ατύχημα απλά είναι πρόσκρουση προσπάθησε να διαχειριστείς με ψυχραιμία τον άλλο οδηγό. Ό,τι και να σου πει μη δώσεις σημασία. Εστίασε στο να τον ηρεμήσεις- εάν δεν είναι συνεργάσιμος- και να υπογράψετε την φιλική δήλωση ατυχήματος.

Επιπλέον πάρε τα στοιχεία του και μην τον αφήσεις να διαφύγει σε περίπτωση που είναι ανασφάλιστος. Εάν αρνηθεί ενημέρωσε τον ότι κάθε προσπάθεια διαφυγής είναι εναντίον του, από τη στιγμή που έχεις τον αριθμό της πινακίδας του.

abb_img