Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο ταμπλό του αυτοκινήτου;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν πλήθος ενδείξεων, τα γνωστά... λαμπάκια, τα οποία ανάβουν για να ενημερώσουν τον οδηγό για την κατάστασή τους.

Ακούστε το άρθρο

Αναμφίβολα ο όγκος της πληροφορίας σε τόσο σύγχρονες κατασκευές μπορεί να μπερδέψει τους αμύητους οδηγούς και ενίοτε να τους αγχώσει. Δεν υπάρχει λόγος όμως! Το CarsElectric.gr είναι εδώ για να λύσει κάθε απορία σας σχετικά με τα τόσα λαμπάκια που έχει το ταμπλό σας. Ξεκινάμε.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Ποια είναι η λυπητερή;

Όλα στοχεύουν στην ενημέρωση του οδηγού

Οι προειδοποιητικές λυχνίες διαφέρουν από όχημα σε όχημα ως προς την εικόνα τους, την συχνότητα ή μη αναλαμπής τους, το χρώμα τους και την σημασία τους. Υπάρχουν ενδείξεις κοινές για όλα τα οχήματα ή πανομοιότυπες και με μικρές διαφορές για την ίδια πληροφόρηση.

Το χρώμα έχει και αυτό την σημασία του και κατά γενική ομολογία ένα μπλε ή πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνει βλάβη απλά πληροφόρηση. Κίτρινο ή πορτοκαλί σημαίνει ότι κάτι πρέπει να επισκευαστεί σύντομα, ενώ με κόκκινο υποδεικνύεται κάποιο δυνητικά σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ζώνη ασφαλείας στα πίσω καθίσματα: Τι ισχύει;

Ομοίως και αν μία ένδειξη αναβοσβήνει ή παραμένει σταθερή υποδεικνύει διαφορετικό βαθμό σοβαρότητας. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πλήθος από οθόνες και πληροφορίες. Ειδικά τα πιο ακριβά μοντέλα προσφέρουν αναλυτική πληροφόρηση με κάθε λεπτομέρεια, αν κάτι δεν πάει καλά.

Μόλις δείτε ένα λαμπάκι ανεξαρτήτως χρώματος (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή μπλε) και συμβόλου, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Μετρήστε την μπαταρία σας για να μην σας… αφήσει!

Τα πιο συχνά λαμπάκια που θα δείτε να ανάβουν

Ένα από τα λαμπάκια που τρέμουν όλοι είναι του κινητήρα. Υποδηλώνει πολλά, αλλά δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει κάτι σοβαρό. Μπορεί να έχει προκύψει ένα πρόβλημα σε αισθητήρα, βαλβίδα, μπεκ ή οτιδήποτε άλλο. Κάντε μία επίσκεψη στο συνεργείο σας και ο μηχανικός σας θα διαπιστώσει τη σοβαρότητα του θέματος.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην ένδειξη για την ποσότητα του λαδιού (όταν π.χ. είναι χαμηλή η στάθμη). Όπως επίσης για την φθορά στο σύστημα πέδησης (δίσκοι ή τακάκια), για το χειρόφρενο, για το ABS, ASR/ESP και το δυναμό ή την μπαταρία.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Φόρτιση που;

Σημαντικές ενδείξεις είναι αυτές για τη θερμοκρασία του κινητήρα, το φίλτρο μικροσωματιδίων, το υδραυλικό τιμόνι, το αντιψυκτικό, για τις ζώνες ασφαλείας, τους αερόσακους, το νερό στο δοχείο υαλοκαθαριστήρων, για τις πόρτες, τα φώτα ομίχλης και αρκετά ακόμη. Για το λαμπάκι στο ρεζερβουάρ νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να σας πούμε, είναι γνωστό σε όλους!

abb_img