Το ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο Yara Birkeland θα πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι χωρίς πλήρωμα

Το όνομά του είναι «Yara Birkeland» και είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο και αυτόνομο φορτηγό πλοίο του κόσμου με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Διαβάστε επίσης: Η Candela παρουσιάζει το νέο της ηλεκτρικό σκάφος «C-8»

Το Yara Birkeland παραδόθηκε στη νορβηγική εταιρεία Yara Norge AS τον Νοέμβριο του 2020 και ναυπηγήθηκε από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Maritime ενώ το σκαρί του έχει κατασκευαστεί στο ναυπηγείο της Vard Braila στη Ρουμανία.

Το αυτόνομο ταξίδι του Yara Birkeland 

Η νορβηγική εταιρεία Yara International ανέπτυξε ένα αυτόνομο ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει το παρθενικό του ταξίδι χωρίς μέλη πληρώματος λίγο αργότερα μέσα στη χρονιά.

Η Yara, δημιούργησε μια θυγατρική, την Yara Marine Technologies, για την αντιμετώπιση των τοξικών εκπομπών από θαλάσσιους κινητήρες ντίζελ. Το 2017, άρχισε να εργάζεται σε ένα αυτόνομο, αμιγώς ηλεκτρικό πλοίο που θα μπορούσε να εξαλείψει τις εκπομπές ρύπων.

Το CNN αναφέρει ότι το Yara Birkeland θα πραγματοποιήσει το πρώτο αυτόνομο ταξίδι του, μεταξύ των νορβηγικών πόλεων Herøya και Brevik, αργότερα μέσα στη χρονιά. Δεν θα υπάρχει ανθρώπινο πλήρωμα μέσα στο πλοίο, αλλά το πλοίο θα παρακολουθείται στενά από τρία χερσαία κέντρα ελέγχου.

Η φόρτωση και η εκφόρτωση του πλοίου θα απαιτεί προς το παρόν την παρουσία των ανθρώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του εργοστασίου Yara Jon Sletten, αυτές οι λειτουργίες θα μετατραπούν αργότερα και εκείνες σε αυτόνομες τεχνολογίες. Αυτό θα απαιτήσει αυτόνομους γερανούς για να μετακινούν τα εμπορευματοκιβώτια στο πλοίο.

Τα χαρακτηριστικά του Yara Birkeland

Yara Birkeland

Το Yara Birkeland διαθέτει χωρητικότητα μπαταρίας 7 MWh, αποδίδοντας τελική ταχύτητα 13 κόμβων. Η τρέχουσα χωρητικότητα φορτίου είναι εξήντα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδιών.

Ο Sletten λέει ότι το ηλεκτρικό φορτηγό πλοίο θα φορτίζει στην προκυμαία “πριν πλεύσει σε εμπορικά λιμάνια κατά μήκος της ακτής και στη συνέχεια θα επιστρέφει. Θα πραγματοποιεί 40.000 ταξίδια ετησίως”.

Η εταιρεία Yara International ανακοίνωσε την ιδέα το 2017 και το πλοίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την τεχνολογική εταιρεία Kongsberg.

Το πλοίο ολοκληρώθηκε στη Ρουμανία τον Φεβρουάριο του 2020 και στη συνέχεια παραδόθηκε σε νορβηγικό ναυπηγείο το 2020 για την εγκατάσταση διαφόρων συστημάτων ελέγχου και πλοήγησης, καθώς και για τις τελικές δοκιμές και τώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για αυτόνομα ταξίδια.

Το Yara Birkeland είναι εξοπλισμένο με μια αρκετά μεγάλη μπαταρία 7 MWh, που παρέχεται από τη Leclanché.  Η ισχύς του Yara Birkeland είναι επίσης σημαντική – συνολικά άνω των 3 MW (δύο μονάδες 900 kW και δύο μονάδες 700 kW).

Διαβάστε επίσης: Το Yara Birkeland είναι το πρώτο ηλεκτρικό και αυτόνομο φορτηγό πλοίο του κόσμου – Cars Electric

Μόλις το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό πλοίο επιτύχει τους σκοπούς τους είναι σχεδόν σίγουρο ότι η βιομηχανία δεν θα προχωρήσει σε πολλές αντίστοιχες παραγγελίες για να εξυπηρετήσει τους μελλοντικούς σκοπούς της.

abb_img
spot_img