Το ηλεκτρικό αεροσκάφος Alice της Eviation προετοιμάζεται για την παρθενική του πτήση

H Eviation Aircraft, που κατασκευάζει ηλεκτρικά αεροσκάφη, αποκάλυψε το σχέδιο της σχετικά με το νέο, πλήρως ηλεκτρικό της αεροσκάφος, Alice, χωρητικότητας εννέα επιβατών με δύο μέλη πληρώματος.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Volocopter στις ΗΠΑ κατέκτησε τους αιθέρες και τα βλέμματα των θεατών

Η διαμόρφωση της παραγωγής, θα βελτιστοποιηθεί με βάση τις δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες και τα σχόλια των πελατών, τα οποία και θα καθορίσουν και την πορεία του αεροσκάφους Alice στην πρώτη του πτήση που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά.

Λίγο πιο μετά θα ακολουθήσει η σχετική πιστοποίηση, αλλά και η έναρξη της λειτουργίας του, η οποία αναμένεται το 2024.

Η πορεία του ηλεκτρικού αεροσκάφους Alice προς την αγορά

Η Eviation τονίζει ότι το σύστημα μπαταριών του Alice είναι φτιαγμένο από κυψέλες μπαταρίας και ότι το ηλεκτρικό αεροπλάνο χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνολογίες και στοιχεία σχεδιασμού.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η απρόσκοπτη μετάβαση των πιλότων σε συνθήκες πτήσης, επιταχύνοντας έτσι και την πορεία του αεροσκάφους προς την αγορά.

Τον Ιούνιο του 2019, μετά την αποκάλυψη του Alice στο Παρίσι, η Eviation εξασφάλισε τον πρώτο της αγοραστή, το Cape Air, έναν περιφερειακό αερομεταφορέα στη Νέα Αγγλία.

Η Eviation βρίσκεται σε καλό δρόμο, ώστε να καταφέρει να παραδώσει το πρώτο της Alice στο Cape Air το 2022 και η αεροπορική εταιρεία αναμένει να θέσει το νέο ηλεκτρικό αεροπλάνο σε εμπορική λειτουργία το 2024.

Τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρικού αεροσκάφους Alice

 

Το Alice έχει κατασκευαστεί για να πραγματοποιεί τοπικές πτήσεις έως 650 μίλια με ταχύτητα 445 χλμ/ώρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία αργή πορεία για τα σημερινά αεροσκάφη που κινούνται με καύσιμα, αλλά η Eviation επισημαίνει ότι τα ηλεκτρικά αεροπλάνα, όπως το Alice, είναι πολύ πιο αθόρυβα από τα εμπορικά αεροσκάφη, ενώ μπορούν να χρησιμοποιούν και πολύ μικρότερους αεροδιαδρόμους.

Αυτά τα πλεονεκτήματα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα συγκεκριμένα αεροσκάφη να χρησιμοποιούν μικρότερα αεροδρόμια που θα βρίσκονται πιο κοντά στους τελικούς προορισμούς των ταξιδιωτών.

 

Και φυσικά, υπάρχει άλλο ένα πλεονέκτημα σχετικό με το κόστος. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό η βιομηχανία αεροσκαφών να γίνει πιο βιώσιμη, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, αλλά πρέπει να λειτουργήσει ταυτόχρονα και με οικονομικό τρόπο», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eviation, Omer Bar-Yohay.

Presentation of the Alice electric plane at the 2019 Bourget show. PhotoA A©JEAN-MARIE LIOT/ EVIATION

Και διευκρίνισε: «Το Alice κοστίζει περίπου $200 ανά ώρα πτήσης. Ένα αεροσκάφος με παρόμοια απόδοση κοστίζει μεταξύ $1.200 και $2.000 ανά ώρα πτήσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των εισιτηρίων για το Alice θα μπορούσαν να είναι σημαντικά οικονομικότερες από αυτές των συμβατικών αεροσκαφών. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να χαρούν να προσθέσουν μία ή δύο ώρες στην πτήση τους, αν έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν με τα μισά χρήματα».

Διαβάστε επίσης: Η Volocopter έλαβε άδεια Ευρωπαίου κατασκευαστή

Το Alice είναι ένα όμορφο αεροσκάφος και ιχνηλατεί το μέλλον των εμπορικών πτήσεων, χαρακτηρίζεται για τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, τον μειωμένο θόρυβο και τα σημαντικά χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, ενώ το σχέδιο για τη λειτουργία του φαίνεται πως θα τεθεί αρκετά σύντομα σε εφαρμογή.

abb_img
spot_img