Το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο ξεκίνησε τη λειτουργία του

Το γεγονός ότι τα πάνελ βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού, διασφαλίζει ότι δεν θα υπερθερμαίνονται και ότι θα παραμείνουν έως και 15% πιο αποτελεσματικά από ό,τι αν είχαν εγκατασταθεί στην ξηρά.

Το μεγαλύτερο πλωτό πάρκο ηλιακής ενέργειας στον κόσμο ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ταϊλάνδη με 145.000 πάνελ και βρίσκεται στο φράγμα Sirindhorn στον ποταμό Lam Dom Noi στην Ταϊλάνδη.

Διαθέτει ικανότητα παραγωγής έως και 45 MW ενέργειας με τη χρήση των 145.000 ηλιακών πάνελ που διαθέτει, επιβεβαίωσε η Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης (EGAT) σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050

Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που διεξάγεται στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Prayut Chan-o-cha δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολύ νωρίτερα από την ημερομηνία στόχο που είχε οριστεί νωρίτερα, το 2065, ανέφεραν τα τοπικά μέσα.

Η ανακοίνωση είναι μια σημαντική κίνηση, δεδομένου ότι τα 2/3 της τρέχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης προέρχονται από φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, η Ταϊλάνδη παράγει έως και 114.000 GW ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια συμβάλλουν λιγότερο από το 10% στις τωρινές απαιτήσεις ενέργειας της χώρας. Το υπόλοιπο 90% προέρχεται από τον άνθρακα.

Ως το πρώτο βήμα για την αλλαγή αυτής της ανισότητας, η Ταϊλάνδη παρουσίασε το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό πάρκο στον κόσμο.

Τα πλεονεκτήματα του πλωτού ηλιακού πάρκου της Ταϊλάνδης

Επτά μεγάλα πάνελ φωτοβολταϊκών έχουν τοποθετηθεί υπό γωνία έναντι της πλατφόρμας. Αυτό επιτρέπει στο ηλιακό φως να περάσει μέσα στο νερό χωρίς να επηρεάζει το υποβρύχιο περιβάλλον.

Η συνολική περιοχή των πάνελ, ισοδυναμεί περίπου με την ίδια έκταση που καταλαμβάνουν 70 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Τα 145.000 πάνελ είναι κατασκευασμένα από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό για να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί το περιβάλλον.

Το γεγονός ότι βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού διασφαλίζει ότι τα πάνελ δεν θα υπερθερμαίνονται και ότι θα παραμείνουν έως και 15% πιο αποτελεσματικά από ό,τι αν είχαν εγκατασταθεί στην ξηρά.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι σχεδιαστές έχουν συμπεριλάβει τρεις τουρμπίνες που μπορούν να εισχωρήσουν στο νερό της δεξαμενής για να παράγουν ενέργεια όταν δεν υπάρχει ηλιακό φως ή όταν η ζήτηση ενέργειας θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Αυτά είναι τα 11 πιο όμορφα ηλιακά πάρκα στον κόσμο

Το σύστημα διαχείρισης ενέργειας (EMS) που χρησιμοποιείται στο πλωτό πάρκο ξεκινά να λειτουργεί αφού λάβει στοιχεία από το σύστημα πρόγνωσης καιρού για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα κατά την παραγωγή ενέργειας.

Η SolarDuck σχεδιάζει την επόμενη γενιά πλωτών ηλιακών συλλεκτών

Αναμένεται μάλιστα να δημιουργηθούν άλλα 15 παρόμοια έργα, τα οποία όταν ολοκληρωθούν θα αυξήσουν την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ταϊλάνδης κατά 2.725 MW.

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Οι ειδήσεις μας κατευθείαν στο inbox σας!