Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών έχει ως βασικό σκοπό την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω των φορέων της αυτοδιοίκησης.

Προβλέπεται η χρηματοδότηση έως και 100% για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων έργου. Στα πλαίσια του Άξονα Προτεραιότητας “Περιβάλλον” του προγράμματος με τίτλο «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους»,

Το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης στους δήμους χρηματοδοτεί την προμήθεια:

  • Έως και 10 (πέντε μικρών και πέντε μεγάλων) ηλεκτρικών οχημάτων(αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου)
  • Έως και πέντε και πιο συγκεκριμένα τύπου:
  • Επιβατηγών οχημάτων(συμβατικών, διθέσιων, SUV), δίκυκλων οχημάτων (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση), μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη), μικρών λεωφορείων(με προδιαγραφές για ΑμΕΑ)
  • Έως πέντε μεγαλύτερων οχημάτων: Μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια, με προδιαγραφές για ΑμΕΑ), οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων(απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κλπ), οχημάτων έργου/μεταφορών(φορτηγά κλπ) καθώς και την κατασκευή/προμήθεια των απαραίτητων σταθμών φόρτισης (σημεία επαναφόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος) και λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού (ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, μέτρα πυροπροστασίας) των ανωτέρω οχημάτων.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία «εκτόξευσε» τις μετακινήσεις με e-bikes στις ΗΠΑ

  • Επιπλέον είναι δυνατή και η κάλυψη του εναλλακτικού καυσίμου των οχημάτων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ως επικουρική δράση που μπορούν να περιλαμβάνουν έργο αξιοποίησης Α.Π.Ε., προϋπολογισμού έως το 100% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για σταθμούς φόρτισης στους δήμους όλης της χώρας

Charging logo

Στην πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου, η συντριπτική πλειοψηφία των 252 δήμων υπέβαλε πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στο 2021. Συνολικά 270 αφορούσε η εν λόγω πρόσκληση.

Το ενδιαφέρον των δήμων της χώρας για την ηλεκτροκίνηση είναι πραγματικά μεγάλο. Ειδικότερα, το ποσό χρηματοδότησης φτάνει συνολικά τα11,5 εκατ. ευρώ. Αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την χώρα.

Διαβάστε επίσης: Παράταση και βελτιώσεις στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”

Τέλος, τις πρωτιές σε δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης κατέχουν:

  • ο δήμος Αθηναίων με 664 σημεία φόρτισης
  • O δήμος Θεσσαλονίκης με 325
  • H Πάτρα με 214
  • Το Ηράκλειο με 174
  • Ο Πειραιάς με 164

Επιπλέον, την δεκάδα συμπληρώνουν η Λάρισα (163), ο Βόλος (144), το Περιστέρι (139), η Ρόδος (115) και τα Ιωάννινα (112).

abb_img