Η επικίνδυνη οδήγηση θα τιμωρείται πολύ αυστηρά, σύμφωνα με το νέο νόμο 5039/2023. Για την ακρίβεια, για όσους ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας, καθώς και όσους οδηγούν στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε με το νέο νόμο 5039/2023 «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023».
ΚΟΚ: Συνολικό σχέδιο για τους ΑμεΑ!
Ποινή μέχρι και… ισόβια
Ειδικότερα, ο νέος νόμος έφερε τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα. Έτσι δεν θα τιμωρείται μόνο η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και η οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα.
Οι ποινές για τους παραβάτες θα ξεκινούν με φυλάκιση έως 3 έτη, ενώ θα αγγίζουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη, σε περίπτωση πολύνεκρου δυστυχήματος.
Τροχαία ατυχήματα: 5 προτάσεις για τη μείωση των θανάτων
Οι παραβάσεις με πιο αυστηρές ποινές είναι οι εξής:
- Οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό)
- Οδήγηση εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό).
- Οδήγηση στη ΛΕΑ, εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της. Δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (όπως ατύχημα).
Τροχαία ατυχήματα: Σοκάρουν οι αριθμοί με θύματα παιδιά στην ΕΕ
Οι ποινές που έγιναν πιο αυστηρές με το νέο νόμο είναι οι εξής:
- Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα
- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
- Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
- Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Σε περίπτωση θανάτου ανθρώπου
- Έως και ισόβια κάθειρξη: Σε περίπτωση πολύνεκρου δυστυχήματος
Φυσικά, καλό θα ήταν όλοι οι οδηγοί να αποκτήσουν την απαραίτητη παιδεία, να τηρούν τα όρια ταχύτητας και γενικότερα να συμμορφώνονται με τον Κ.Ο.Κ. Όχι για να γλιτώσουμε κάποια βαριά ποινή, αλλά για να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα στους δρόμους.