ΑΑΔΕ: Στο 6% ο ΦΠΑ για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Σε μία πολύ σημαντική κίνηση προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ προχώρησε στη σημαντική μείωση του ΦΠΑ, από 24% σε 6%. Αυτή αφορά την πώληση ρεύματος, όταν βέβαια η χρήση του έχει σχέση με τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος.

Η εγκύκλιος αφορά τους υποκείμενους στον φόρο φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης, τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης και τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή η ταξινόμηση των οχημάτων 

Τι ορίζει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

Πιο συγκεκριμένα, η εγκύκλιος Ε 2060 της 12ης Οκτωβρίου 2023, διευκρινίζει πως η ενιαία πράξη που πραγματοποιεί ο φορέας εκμετάλλευσης των υποδομών φόρτισης, ή και ο πάροχος υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης με αποδέκτη τον πελάτη-οδηγό και περιλαμβάνει οπωσδήποτε την φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος συνιστά για σκοπούς ΦΠΑ παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας (Δ.Κ. 2716) και εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 6%.

myCAR: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα!

Ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ (6%) μπαίνει σε εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις. Ειδικότερα, όταν ο φορέας εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης παραδίδει ηλεκτρική ενέργεια και παρεπόμενες υπηρεσίες στον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης, ο οποίος με την σειρά του προμηθεύει την εν λόγω ηλεκτρική ενέργεια με παρεπόμενες υπηρεσίες στον πελάτη-οδηγό του ηλεκτρικού οχήματος.

ΑΑΔΕ: Η λαθρεμπορία καυσίμων καλά κρατεί και το 2022

Μείωση 0,07 ευρώ ανά kWh

Βάσει τη μείωσης του συντελεστή του ΦΠΑ κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, η τιμή της kWh στα σημεία φόρτισης «πέφτει» περίπου 0,07 ευρώ/kWh. Πιο αναλυτικά, με 0,50 ευρώ την kWh, ο ΦΠΑ με συντελεστή 24% ήταν 0,10 ευρώ. Με τον συντελεστή στο 6% ο ΦΠΑ είναι στα 0,03 ευρώ.

Αντίστοιχα, στους φορτιστές των εθνικών οδών, όπου η kWh είχε χρέωση 0,62 ευρώ, το κόστος μπορεί να πλησιάσει τα 0,50 ευρώ. Προφανώς, μετά την μείωση του ΦΠΑ.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Περιμένουμε και τα επόμενα βήματα, τα οποία θα κάνουν την ηλεκτροκίνηση ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Αυτή είναι η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

abb_img
spot_img