BrainBox: To «εισιτήριο» για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος

Η BrainBox ειδικεύεται στο χώρο των συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας και μικροκινητικότητας, στα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Ακούστε το άρθρο

Πολλοί από εμάς μπορεί να νοικιάσαμε για πρώτη φορά ποδήλατο στην Αθήνα για να κάνουμε πετάλι γύρω από το «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Καταλήγοντας απαραίτητα στο σημείο που μπορεί κανείς να χαζέψει τα σκαφάκια στο νερό.

Επίσης για πρώτη φορά κατεβάσαμε carsharing εφαρμογή στην πόλη μας, όταν βρεθήκαμε στη Βούλα. Μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο που δε μας ανήκει, κρατώντας στο χέρι ένα κρουασάν από τα παραπλήσια cafe, αλλά και το κινητό μας για να πάμε σε έναν κοντινό προορισμό και να φάμε το πρωϊνό μας με θέα τη θάλασσα.

Και όμως αυτές οι δύο νέες εμπειρίες συνδέονται τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηλεκτροκίνηση. Πώς; Μπορείτε να το ανακαλύψτε διαβάζοντας την παρακάτω συνέντευξη με τον founder της BrainBox, Γιώργο Βουλγαρούδη.

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι πολλά!

– Πότε και από ποιους ιδρύθηκε η BrainBox και ποιές είναι οι κύριες δραστηριότητές της;

Η BrainBox Α.Ε. ιδρύθηκε το 2008 και η δραστηριότητα της έχει να κάνει με τον χώρο των συστημάτων βιώσιμης κινητικότητας και μικροκινητικότητας, στα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Επιπλέον, σήμερα έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 120 αυτοματοποιημένους σταθμούς μίσθωσης με 5.500 κοινόχρηστα ποδήλατα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία. Μάλιστα διαθέτει μερίδιο αγοράς άνω του 60% στον κλάδο των κοινοχρήστων ποδηλάτων στην Ελλάδα. 

Μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων: Tips για «μακροζωία»

Κύριος τομέας εστίασης της BrainBox υπήρξε η ανάπτυξη λογισμικού και συστημάτων για την διαχείριση μηχανών από απόσταση (M2M και IoT). Οι τεχνολογίες αυτές δοκιμάστηκαν, βελτιστοποιήθηκαν και αποτέλεσαν τη βάση για την αξιοποίηση νεών προηγμένων και καινοτόμων ιδεών στο χώρο της σύγχρονης κινητικότητας και ηλεκτροκίνησης.

Για παράδειγμα σε εφαρμογές συστημάτων διαχείρισης κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων με σταθμούς ή χωρίς σταθμούς (ebikesharing docking και free float systems). Σε λογισμικό διαχείρισης ηλεκτρικών πατινιών (free float escooters). Και σε συστήματα διαμοιρασμού ηλεκτρικών κοινόχρηστων αυτοκινήτων (ecarsharing).

– Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας της BrainBox; 

Η ηλεκτροκίνηση σίγουρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την εταιρεία μας αυτή την στιγμή. Και έχει εφαρμογή τόσο στα συστήματα κοινοχρήστων ηλεκτρικών ποδηλάτων (e bike sharing) όσο και στα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (e car sharing) και στην ανάπτυξη δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV charging networks).

H BrainBox επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού εξελίσσοντας τις πλατφόρμες που διαθέτει και ενσωματώνοντας σύγχρονες λειτουργίες AI. Το λογισμικό διαθέτει εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα με σύγχρονο σύστημα τιμολόγησης χρηστών και ολοκληρωμένο σύστημα backoffice. 

 Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

H εταιρεία ολοκλήρωσε το 2021 με επιτυχία 2 έργα τριετούς διάρκειας έρευνας και ανάπτυξης για την κινητικότητα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΚΕΤΑ και το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πρόκειται για το έργο ibikeshare για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την υποστήριξη της λειτουργίας συστημάτων κοινοχρήστων ποδηλάτων και το έργο CHANGE με στόχο την παρακολούθηση, ερμηνεία, ανάλυση και αξιολόγηση των πιο σημαντικών παραμέτρων, που μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση και ενδυνάμωση της αγοράς διαμοιρασμού (sharing economy market) των ποδηλάτων κοινής χρήσης. 

Τα 10 best-seller ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

– Ο συνδυασμός του λογισμικού με την κινητικότητα θα αλλάξει το μέλλον των πόλεων. Πώς οραματίζεστε τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος;

Ουσιαστικά η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση της ζήτησης για αστικές μετακινήσεις και για περιορισμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις μεταφορές, καθώς και η σύγχρονη προσωποποιημένη μετακίνηση στο τελευταίο μίλι του αστικού ιστού, έχουν συντελέσει στην ανάδυση νέων εννοιών όπως η μικροκινητικότητα, η συνδυασμένη κινητικότητα και η «κινητικότητα ως υπηρεσία» (Mobility as a Service – MaaS).

Δηλαδή σχήματα συνδυασμένων μέσων με την μορφή μιας υπηρεσίας. Και βέβαια στις σύγχρονες πόλεις που θα διαθέτουν ζώνες μηδενικής εκπομπής ρύπων (zero emission zones), η ηλεκτροκίνηση στα δίκτυα αυτά παίζει καθοριστικό ρόλο.

BrainBox: To «εισιτήριο» για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος

Στην σύγχρονη έξυπνη πόλη επομένως, δεν θα υπάρχουν εισιτήρια για κάθε μέσο ξεχωριστά, αλλά παροχή υπηρεσιών μετακίνησης από ένα σημείο σε ένα άλλο σημείο με βάση τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε πολίτη.

Επιπλέον θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε ένα δίκτυο συνδυασμένων μέσων μετακίνησης ή υποδομών μετακίνησης (π.χ. δίκτυο ηλεκτροφορτιστών) προκειμένου να πραγματοποιεί τις μετακινήσεις του με διαφορετικά μέσα, ιδιωτικά ή κοινόχρηστα, με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η διαχείριση της συνδυασμένης και προσωποποιημένης μετακίνησης οδηγεί και στην συλλογή σημαντικών δεδομένων. Τα δεδομένα χρησιμεύουν στα συστήματα αυτά ως ανάδραση μέσα από ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση των δικτύων. 

Αύξηση πωλήσεων για υβριδικά, plug-in hybrid και ηλεκτρικά

– Βikesharing και carsharing. Ποια είναι τα πιο σημαντικά milestones της BrainBox έως και σήμερα σε αυτούς τους τομείς;

Εμείς στην BrainBox ξεκινήσαμε πολύ νωρίς, εγκαθιστώντας το πρώτο σύστημα bikesharing στην Ελλάδα το 2009, μια χρονιά νωρίτερα από την έναρξη του συστήματος bikesharing του Λονδίνου (Santander bikes).

Τον καιρό εκείνο αρκετοί μας χαρακτήριζαν τρελούς ή ρομαντικούς. Ωστόσο στα επόμενα έτη καταφέραμε να εγκαταστήσουμε περισσότερα από 5.000 κοινόχρηστα ποδήλατα σε Δήμους της χώρας μας.

BrainBox: To «εισιτήριο» για τις αστικές μετακινήσεις του μέλλοντος

Προφανώς, σημαντικό σημείο στην εξέλιξη των κοινοχρήστων ποδηλάτων θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την εισαγωγή των ηλεκτρικών ποδηλάτων στα συστήματα μας, περίπου στο 2017. Και τα συστήματα ελευθέρων ποδηλάτων χωρίς σταθμούς ενοικίασης, περίπου το 2018.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά από ένα πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης 2 ετών, εγκαινιάσαμε στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης το πρώτο σύστημα ηλεκτρικών κοινοχρήστων αυτοκινήτων. Έτσι κάθε πολίτης μπορεί από το κινητό του τηλέφωνο να ενοικιάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Επίσημο: Τέλη κυκλοφορίας μήνα-μήνα!

– Δήμοι, οργανισμοί, επιχειρήσεις. Οι τρέχουσες συνεργασίες σας είναι πολλές και σημαντικές. Θα θέλατε να μας αναφέρετε ορισμένα παραδείγματα;

Μέχρι σήμερα, τα συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων της εταιρείας υπάρχουν σε περισσότερους από 50 Δήμους στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων και μεσαίων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Αγρίνιο, Σέρρες, Κομοτηνή, Καρδίτσα, Καβάλα κλπ). 

Στις πολυετείς συνεργασίες της BrainBox με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και μεγάλους οργανισμούς συμπεριλαμβάνονται οι «Ποδηλατοδράσεις» με την COSMOTE. Το πρόγραμμα ibike με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Τα κοινόχρηστα ποδήλατα του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» κλπ.

14.000 φορτιστές ηλεκτρικών την εβδομάδα έως το 2030!

– Αυτή τη στιγμή, σε ποιο επίπεδο κινείται η Brainbox αναφορικά με τις εξαγωγές;

Η BrainBox έχει προχωρήσει σε ανάπτυξη συστημάτων στις αγορές της Κύπρου, Ολλανδίας, Πολωνίας και Νορβηγίας.

H ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αφορά τόσο στα ποδήλατα όπου τα παλαιότερα συστήματα αλλάζουν. Όσο και στα κοινόχρηστα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το δίκτυο των δημόσιων φορτιστών. Και αποτελεί μια πρόκληση επέκτασης της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα vivo Smartphones στην Ελλάδα!   

– Τέλος, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε ενδεχόμενα μελλοντικά σχέδια;

Πιστεύουμε ότι το μέλλον της κινητικότητας είναι η ενοποίηση υπηρεσιών και η προσωποποιημένη μετακίνηση. 

Η BrainBox φιλοδοξεί να εξελίξει και να ενοποιήσει τα επιμέρους της συστήματα σε μια ενιαία πλατφόρμα. Ποδήλατα, αυτοκίνητα και φορτιστές σε ένα ενιαίο δίκτυο μετακίνησης με ιδιωτικά ή δημόσια μέσα. 

Εμπορικά η εταιρεία σκοπεύει να διατηρήσει το μερίδιο που διαθέτει στην ελληνική αγορά. Αλλά και να επεκταθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στην επόμενη διετία. Παράλληλα, να εξελίξει τον διαμοιρασμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, καθώς και να προωθήσει την ενιαία πλατφόρμα κινητικότητας ως υπηρεσία.   

abb_img