Επικίνδυνη οδήγηση: Το 23% των νέων χαζεύει video… οδηγώντας!

Σύμφωνα με έρευνα, η χρήση κινητών, αλκοόλ και ουσιών, καθώς και η παρακολούθηση video, συνδέονται με την επικίνδυνη οδήγηση των νέων.

Οι νέοι κάτω των 35 ετών και ιδιαιτέρα οι άνδρες, επιδεικνύουν κάκιστη συμπεριφορά στους δρόμους, η οποία συνδέεται με την επικίνδυνη οδήγηση. Η εν λόγω συμπεριφορά έχει να κάνει με ενέργειες όπως, η παρακολούθηση video και γενικότερα η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Όπως επίσης και με τη χρήση ουσιών και αλκοόλ.

Τα εν λόγω αποτελέσματα προέκυψαν από το 13ο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας για την υπεύθυνη οδήγηση, τα οποία δημοσιοποίησε το ίδρυμα Foundation VINCI Autoroutes. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγάλη ετήσια έρευνα, την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων οδηγών.

Η κακή οδήγηση είναι… κληρονομική (;)

Επικίνδυνη οδήγηση κυρίως από τους νέους

Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ανησυχητικά για τις συνήθειες των οδηγών, με αυτές κυρίως των νέων να είναι επικίνδυνες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η επικίνδυνη οδήγηση έχει να κάνει κυρίως με τη χρήση κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης. Ειδικότερα, το 23% κάτω των 35 ετών βλέπει ταινίες ή video κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Επικίνδυνη οδήγηση: Το 23% των νέων χαζεύει video... οδηγώντας!

Επιπλέον, ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι πως το 19% των ανδρών κάτω των 35, οδηγούν ενώ έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το 15% αυτών έχει καταναλώσει αλκοόλ. Ακόμη, αρκετοί νέοι αποφεύγουν τη χρήση ζώνης ασφαλείας. Ειδικότερα, 1 στους 3 ηλικίας 16 έως 24 ετών, δεν φοράει ζώνη κατά την οδήγηση.

Αριστερή λωρίδα: Πότε δεν επιτρέπεται η οδήγηση σε αυτή;

Περισσότεροι από τους μισούς μιλούν μέσω Bluetooth

Άλλο ένα στοιχείο της έρευνας που προκαλεί ανησυχία, είναι η ευρεία χρήση των κινητού τηλεφώνου με το σύστημα Bluetooth. Οι περισσότεροι από τους οδηγούς που πήραν μέρος στην έρευνα (56%), μιλούν στο τηλέφωνο μέσω Bluetooth.

Μάλιστα, το 71% αυτών δεν θεωρεί την εν λόγω πρακτική ως επικίνδυνη. Ωστόσο, το 18% των ερωτηθέντων έχει (ή παραλίγο να) εμπλακεί σε ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του.

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες συνήθειες κατά την οδήγηση

Οι νέοι οδηγούν και ας νυστάζουν

Τέλος, σε ότι αφορά τον κίνδυνο υπνηλίας στο τιμόνι, οι οδηγοί δεν έχουν υιοθετήσει επαρκώς την ορθή τακτική. Οι πιο νέοι οδηγοί ηλικίας 16 έως 24 ετών και συγκεκριμένα το 57% αυτών, οδηγούν ενώ νιώθουν πολύ κουρασμένοι.

Editorial