Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα στην Αττική!

Συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα στην Αττική εξάρθρωσαν οι Αρχές την περασμένη βδομάδα, προχωρώντας σε κατασχέσεις και συλλήψεις.

Συμμορία, τα μέλη της οποίας έκλεβαν αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές στην Αττική, εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση για την αποδόμηση της οργάνωσης στην Αττική, ενώ στην προσπάθεια συνέβαλε και η ΟΠΚΕ. Προχωρήσαν στη σύλληψη 8 ημεδαπών μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 22, 23, 24, 24, 26, 33, 35 και 65 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωσης. Καθώς και για διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί ναρκωτικών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Έρευνα: 200 φορές πιο πιθανό το ατύχημα λόγω αλκοόλ!

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης

Σχετικά με τον τρόπο δράσης της σπείρας, διαπιστώθηκε ότι ο αρχηγός της, είχε ήδη αναπτύξει το δίκτυο που του επέτρεπε την διάθεση των ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από κλεμμένα αυτοκίνητα. Τόσο στην περιοχή της Αττικής όσο και στην περιφέρεια.

Ενώ, τα μέλη της είχαν αναπτύξει δίκτυο σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη. Από τις οποίες αγόραζαν οχήματα με σοβαρές υλικές ζημιές σε πολύ χαμηλές τιμές, χρησιμοποιώντας όμως μόνο τα έγγραφα. Με στόχο να τα ταξινομήσουν στην Ελλάδα.

Έτοιμο το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης

Κατόπιν, έκλεβαν οχήματα με εντελώς ίδια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, τύπο, μοντέλο και χρώμα. Πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς αριθμούς των κλεμμένων οχημάτων, στην θέση των αντίστοιχων από τα οχήματα που είχαν φέρει από το εξωτερικό.

Για την ταξινόμηση των οχημάτων χρησιμοποιούσαν είτε στοιχεία τρίτων προσώπων είτε στοιχεία ατόμων από το φιλικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια, τα πλαστογραφημένα οχήματα ήταν διαθέσιμα προς πώληση.

Τα μέλη που είχαν αναλάβει την αφαίρεση των οχημάτων, επέλεγαν με προσοχή τα αυτοκίνητα που κάλυπταν τις ανάγκες για εξαρτήματα και ανταλλακτικά. Προφανώς, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού.

Αλκοολόμετρο: Υποχρεωτικό σε κάθε αυτοκίνητο της Ε.Ε. από το 2024

Η συμμορία μετέφερε τα κλεμμένα στη Δυτική Αττική

Οι δράστες ήταν σε μια διαρκή φάση αναζήτησης καθημερινά. Κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, κατά τις βραδινές ώρες. Όταν εντόπιζαν τα οχήματα «στόχους», τα αφαιρούσαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν το όχημα που τους ενδιέφερε ακολουθούσαν συγκεκριμένη τακτική. Δηλαδή, το παρακολουθούσαν μέχρι το σημείο που το στάθμευαν οι ιδιοκτήτες. Και σε μεταγενέστερο χρόνο επέστρεφαν ολοκληρώνοντας την κλοπή.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: «Ζημιά» λόγω… καυσίμων!

Μετά την κλοπή το μετέφεραν σε περιοχές των δυτικών προαστίων (Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια και Μενίδι) και το στάθμευαν σε ασφαλή και απόμερα σημεία. Αυτό τους εξυπηρετούσε σε περίπτωση που τα κλεμμένα οχήματα διέθεταν σύστημα εντοπισμού. Καθώς τυχόν ανεύρεση τους από τις Αρχές δεν θα τις οδηγούσε στο χώρο της οργάνωσης.

Τέλος, μετέφεραν το όχημα στο συνεργείο–διαλυτήριο αυτοκινήτων του αρχηγού της οργάνωσης στον Ασπρόπυργο για την αποσυναρμολόγησή του. Είτε για να το παραδώσουν αυτούσιο σε όποιο το είχε παραγγείλει.

Ο αρχηγός και οι αρμοδιότητες

Αρχηγός της οργάνωσης και αποκλειστικός ρυθμιστής της, ήταν ένας 65χρονος, που ήταν γνώστης στον τομέα του αυτοκινήτου, Επιπλέον, όπως προέκυψε ήταν ιδιοκτήτης μάντρας εμπορίας παλαιών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Εκείνος «έπαιρνε» τις παραγγελίες για ανταλλακτικά από διάφορους συνεργάτες του. Και στη συνέχεια την προωθούσε στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Κινητό τηλέφωνο: Η πιο συνηθισμένη παράβαση των οδηγών!

Επίσης, αποφάσιζε που θα διαθέσει τα ανταλλακτικά και σε ποια τιμή, ενώ έδινε τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στην συμμετοχή ενός εκάστου μέλους της οργάνωσης. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες απάρτιζαν το επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά διέπρατταν τις κλοπές των οχημάτων.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Οι αρχές πραγματοποιήσαν συνολικά 12 έρευνες σε οικίες, μία έρευνα σε αποθήκη-διαλυτήριο και 2 έρευνες σε επιχειρήσεις εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Στις περιοχές των Αμπελοκήπων, Μεγάρων, Άνω Λιοσίων, Αχαρνών, Ασπρόπυργου και στη Θεσσαλονίκη (από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης). Βρήκαν και κατάσχεσαν τα εξής:

  • 17 αυτοκίνητα
  • 88 κινητήρες αυτοκινήτων
  • 19 εγκέφαλοι αυτοκινήτων
  • πλήθος εξαρτημάτων-ανταλλακτικών
  • ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την αφαίρεση οχημάτων
  • πιστόλι
  • taser
  • αλεξίσφαιρο γιλέκο
  • 16,5 γραμμάρια κάνναβης
  • τα χρηματικά ποσά των 5.022 ευρώ και 340 δολαρίων Η.Π.Α.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιάσει 18 περιπτώσεις κλοπές οχημάτων. Με το οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει να φτάνει τα 388.800 ευρώ.

abb_img
spot_img