Φορτιστής vs ταχυφορτιστής: Ποιες οι διαφορές τους;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα, από φορτιστή wallbox μέχρι ταχυφορτιστή, ωστόσο τι ισχύει για το καθένα;

Ακούστε το άρθρο

Για την φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου σημαντικό ρόλο παίζει η ταχύτητα. Μάλιστα, αυτή την ορίζει ο τύπος του φορτιστή που δίνει ρεύμα στο όχημα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι κανένας φορτιστής για οικιακή χρήση δεν είναι ταχυφορτιστής. Οι ταχυφορτιστές είναι μεγάλες και ακριβές συσκευές και συνήθως είναι για επαγγελματική χρήση. Επιπλέον ο συγκεκριμένος τύπος φορτιστή λειτουργεί με συνεχές ρεύμα (DC) και έχει τη δυνατότητα να φορτίσει το εκάστοτε ηλεκτρικό εξαιρετικά γρήγορα.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι μέσα σε 20 έως και 40 λεπτά, η μπαταρία μπορεί να αγγίξει έως και το 80% της συνολικής της χωρητικότητας. Επιπλέον, οι ταχυφορτιστές παρέχουν δικό τους, μη αποσπώμενο καλώδιο.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η οικιακή φόρτιση αγχώνει τους ιδιοκτήτες

Φορτιστής ή ταχυφορτιστής: Ποιες οι διαφορές τους

Υπάρχει και το wallbox

Στην αγορά υπάρχουν όμως και τα γνωστά μας wallbox. Σε αυτό το σημείο να σας ενημερώσουμε ότι τα wallbox ουδεμία σχέση έχουν με τους ταχυφορτιστές, καθώς είναι εντελώς διαφορετικές συσκευές. Τα wallbox φορτίζουν με άνεση ένα ηλεκτρικό όχημα, προσφέρουν όμως σημαντικά μικρότερη ταχύτητα φόρτισης. Λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) και συνήθως χρειάζονται από 4 έως 7 ώρες για να φορτίσουν πλήρως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Αυτή η διακύμανση έχει να κάνει με την ταχύτητα φόρτισης που «αντέχει» ένα ηλεκτρικό και την χωρητικότητα της μπαταρίας του. Μάλιστα, σε ότι αφορά το καλώδιο, ορισμένα wallbox έχουν δικό τους, μη αποσπώμενο καλώδιο. Σε άλλες περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης πρέπει να χρησιμοποιήσει το δικό του, για τη φόρτιση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Πόσο ρεύμα «χάνεται» κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού;

Πώς να ξεχωρίζετε τον ταχυφορτιστή από το wallbox;

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι από το βύσμα. Αν είναι Type 2, δηλαδή αν είναι περίπου κυκλικό σχήμα, τότε είναι για wallbox. Στην περίπτωση του ταχυφορτιστή, το βύσμα έχει το ίδιο σχήμα με αυτό του wallbox, συν ένα οβάλ κομμάτι από κάτω.

Το βύσμα αυτό ονομάζεται CCS και είναι για ταχυφορτιστή. Πολλές φορές μία συσκευή μπορεί να έχει και τα 2 βύσματα ώστε να εξυπηρετεί 2 αυτοκίνητα ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση, στο Type 2 έχουμε απλή φόρτιση και στο CCS έχουμε ταχυφόρτιση.

abb_img