Φθηνότερα διόδια για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών

Μειωμένα διόδια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κάποια κράτη μέλη ήδη το εφαρμόζουν.

Τα φθηνότερα διόδια για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποτελούν άλλο ένα όφελος της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση. Ακόμη, έμμεσα είναι και κίνητρο για την αγορά ενός EV, για όσους είναι σε διαδικασία εύρεσης νέου αυτοκινήτου.

ETSC: Κανείς δεν τηρεί τους κανόνες οδικής ασφάλειας!

Όσοι, λοιπόν, κατέχουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν πληρώνουν καθόλου ή πληρώνουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας. Επιπλέον, απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στον Δακτύλιο. Κατά πάσα πιθανότητα θα πληρώνουν και μειωμένα τέλη διοδίων.

Το πλάνο της ΕΕ για τα διόδια

Αν και μερικές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει τα μειωμένα διόδια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε τους κανόνες, κατά τους οποίους τα κράτη μέλη επιβάλλουν τέλη χρήσης των δρόμων του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (TEN-T).

Στην Ουγκάντα ο πιο… ακριβός αυτοκινητόδρομος!

Την οδική χρέωση, δηλαδή, θα καθορίζει η απόσταση και τα χιλιόμετρα και όχι ο χρόνος. Επιπλέον, το μοντέλο του Κοινοβουλίου αντικατοπτρίζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Οι υποχρεώσεις των κρατών-μελών

Σύμφωνα με το πλάνο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα διόδια, τα κράτη-μέλη θα καθορίσουν διαφορετικούς συντελεστές με γνώμονα τις εκπομπές άνθρακα από το 2026. Ουσιαστικά, τα οχήματα μειωμένων ή μηδενικών ρύπων θα έχουν μικρότερη χρέωση.

Αυτόνομο ταξί «συλλαμβάνεται» και προκαλεί χάος!

Οι νέοι κανονισμοί, μάλιστα, θα έχουν εξαιρέσεις, ώστε οι χρεώσεις να είναι δίκαιες για όλους. Μετά την πάροδο τριών ετών θα επανεξεταστεί το όλο εγχείρημα και τα έσοδα των διοδίων θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών.

Επίσημο: Τέλη κυκλοφορίας μήνα-μήνα!

Το νέο σύστημα για τα διόδια

Το νέο πλάνο θα καταργήσει το σύστημα των πολλών σταθμών διοδίων. Επιπλέον, τα οχήματα χαμηλών ρύπων CO2 θα απολαμβάνουν μικρότερες τιμές στα διόδια. Τέλος, η όποια χρέωση θα αφορά τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

 

Editorial

newsletter-graphic-carselectric.gr
Για να μην χάνετε ούτε είδηση για την ηλεκτροκίνηση!