Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το λεξικό που θα χρειαστείς!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η απήχηση τους, μας εισάγουν σε έναν νέο κόσμο αρκτικόλεξων και ονομασιών, τα οποία ανακαλύπτουμε καθημερινά.

Ακούστε το άρθρο

Κάθε δεκαετία φέρνει αλλαγές στη γλώσσα του αυτοκινήτου. Ποιος δεν θυμάται, μάλιστα, το ABS και το ASR ή το ESP και το DSC μεταγενέστερα; Έτσι και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φέρνουν μια σειρά από ονομασίες και αρκτικόλεξα, με τα οποία πρέπει να εξοικειωθούμε.

Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβουμε ποια αυτοκίνητα διαθέτουν αποκλειστικά ηλεκτρικό ή και θερμικό κινητήρα. Ακόμη, σημαντικό ρόλο στις διαφορετικές ονομασίες διαδραματίζει και η εκπομπή ρύπων. Επιπλέον, θα μετατρέψουμε την κατανάλωση της βενζίνης στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τέλη κυκλοφορίας;

Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (BEV)

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Battery Electric Vehicles) διαθέτουν αποκλειστικά ηλεκτρικό κινητήρα. Άρα, έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, καθώς και χαμηλό κόστος χρήσης. Αν και δεν κυκλοφορούν με ντεπόζιτα καυσίμων ή εξατμίσεις, το βάρος τους είναι μεγαλύτερο λόγω μπαταρίας. Επιπλέον, η τιμή ενός BEV σε αντίθεση με το κόστος χρήσης είναι αρκετά υψηλή.

Σχετικά με την αυτονομία των BEVs αυτή διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Ωστόσο, την επηρεάζουν διάφοροι παράγοντες, όπως το στυλ οδήγησης ή ο κλιματισμός. Τέλος, η φόρτιση τους είναι αρκετά πιο γρήγορη σε ταχυφορτιστή, ενώ σε απλή οικιακή πρίζα… θέλει τον χρόνο της.

Στα 8.000 ευρώ η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου!

Υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (HEV)

Τα Hybrid Electric Vehicles διαθέτουν έναν μικρό ηλεκτρικό και έναν θερμικό κινητήρα. Αποτελούν, μάλιστα, μία από τις πρώτες κατηγορίες της ηλεκτροκίνησης. Ακόμη, η χρήση του ηλεκτρικού κινητήρα ενεργοποιείται κατά την εκκίνηση ή με ελαφρύ φορτίο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, λειτουργεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Τέλος, η μπαταρία φορτίζει τόσο κατά το φρενάρισμα, όσο και μέσω του θερμικού κινητήρα.

Τέλη ταξινόμησης μειωμένα για τα υβριδικά

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το λεξικό που θα χρειαστείς!

Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEV)

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, επίσης, συναντάμε συνδυασμό ηλεκτρικού και θερμικού κινητήρα. Βέβαια, τα εν λόγω αυτοκίνητα, μπαίνουν και στην πρίζα. Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης, με αυτονομία περίπου 45-50 χιλιόμετρα.

Έρχεται το ηλεκτρονικό μητρώο φορτιστών!

Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV)

Τα αυτοκίνητα της κατηγορίας χρησιμοποιούν συμπιεσμένο υγρό υδρογόνο και διαθέτουν ηλεκτρικό κινητήρα. Συγκεκριμένα, το υδρογόνο αντιδρά με το αέρα των κυψελών και παράγει ενέργεια.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα απαγόρευσαν σε οικιακό πάρκινγκ

Κατανάλωση στα ηλεκτρικά

Σχετικά με την κατανάλωση των ηλεκτρικών σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα, αυτή τη μετράμε σε kWh ανά 100 χιλιόμετρα. Ακόμη, όταν φρενάρει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο παράγει επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια και η όλη διαδικασία ονομάζεται regenerative braking.

 

abb_img