Ηράκλειο: Τα πρώτα Smart Micromobility Hubs είναι γεγονός

Ένας σταθμός για οχήματα μικροκινητικότητας θα εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες στο Ηράκλειο Κρήτης στο πλαίσιο του CIVINET Greece-Cyprus.

Το Ηράκλειο Κρήτης είναι μία από τις βραβευμένες πόλεις της πρωτοβουλίας CIVITAS, για τις δράσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της κλιματικής ουδετερότητας. Όπως για παράδειγμα τις πεζοδρομήσεις, τις οδικές αναπλάσεις και το σύστημα mini bus.

Το Δίκτυο πόλεων για την βιώσιμη κινητικότητα CIVINET Greece-Cyprus προχωρά σε άλλη μια καινοτομία. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με την ασφαλή στάθμευση των οχημάτων μικροκινητικότητας, δηλαδή των ποδηλάτων και των πατινιών κάθε είδους. Να σημειώσουμε πως ο φορέας συνχρηματοδότησης την νέας αυτής καινοτομίας είναι το European Institute of Innovation and Technology | Urban Mobility.

Ο Δήμος Αχαρνών αποκτά κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα

13 σταθμοί για οχήματα μικροκινητικότητας παντού στο Ηράκλειο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έργο, στο Ηράκλειο θα υπάρχουν 13 σταθμοί – 2 διαφορετικών τύπων – αυτοματοποιημένης και ασφαλούς στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα μικροκινητικότητας. Η λειτουργία του έργου θα έχει διάρκεια 6 μήνες, μέχρι και το Πάσχα του 2024. Στόχος είναι η εξοικείωση των πολιτών, καθώς και να διαπιστωθεί εάν το εν λόγω σύστημα εξυπηρετεί τους κατόχους τέτοιων οχημάτων με σκοπό την επέκτασή του.

Η περιοχή που θα καλύψει το σύστημα εκτείνεται σε όλο το ευρύτερο κέντρο του Ηρακλείου. Κάποιες επιπλέον μονάδες θα είναι σε απομακρυσμένα σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα το Πάρκο Νέας Αλικαρνασσού, Γήπεδο ΟΦΗ, Μασταμπάς, Πατέλες.

Το Vodafone Business «ηλεκτρίζει» τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Ο εξοπλισμός των σταθμών

Ο απαραίτητος εξοπλισμός διαθέτει ηλεκτρονική κλειδαριά με χειρισμό μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, αλλά μόνο για εγγεγραμμένους χρήστες. Επιπλέον, απαραίτητο είναι φωτοβολταϊκό πάνελ για αυτόνομη λειτουργία χωρίς διασύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ. Όπως επίσης και μικροκάμερα εντός της μονάδας για καταγραφή τυχόν κακόβουλων ενεργειών.

Επίσης, υπάρχει σύστημα ανταπόδοσης ων χρησιμοποιούν ποδήλατο ή πατίνι για την μετακίνηση στην πόλη. Τέλος, μετά από απαίτηση του Δήμου θα υπάρχουν διάφοροι αισθητήρες για την καταγραφή των αέριων ρύπων και του θορύβου.

Οι θέσεις είναι συμβατές με τις προτάσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της πόλης για τους σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων. Οι περισσότερες από τις θέσεις είναι δίπλα σε στάσεις λεωφορείων και σε άλλες κοινόχρηστες και κοινωφελείς εγκαταστάσεις. Μάλιστα, για αυτές, η δημοτική αρχή επιδιώκει να είναι προσβάσιμες με τα πόδια και το ποδήλατο.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου αποκτά κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα

Δωρεάν για τους πολίτες

Τέλος, το σύστημα στην φάση αυτή θα είναι δωρεάν στους πολίτες με την θέσπιση μέγιστου χρόνου ημερήσιας χρήσης. Στόχος είναι οι σταθμοί να παραμένουν κοινόχρηστοι για όσους πολίτες θέλουν να τους χρησιμοποιούν.

Να σημειώσουμε πως η 1η εκδήλωση παρουσίασης της λειτουργίας των micromobility hubs θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 11.00 π.μ., στο Πάρκο Γεωργιάδη. Η συμμετοχή στην εκδήλωση και η καθημερινή χρήση των hubs θα είναι καθοριστική για την συνέχιση του καινοτόμου αυτού έργου στην πόλη του Ηρακλείου.

abb_img
spot_img