Κατανάλωση λαδιού: Καίει λάδι το αυτοκίνητο;

Η κατανάλωση λαδιού από τον κινητήρα είναι αναμενόμενη και ανεκτή. Όμως από ποιο όριο και άνω πρέπει ο ιδιοκτήτης να αναλάβει δράση;

Η σωστή λίπανση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι ύψιστης σημασίας για τη μακροζωία του. Βλέπετε, το λιπαντικό προστατεύει τα «σωθικά» του κινητήρα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες εντός του, σε λογικά επίπεδα. Αν όμως η κατανάλωση λαδιού ξεπερνάει τα όρια του κατασκευαστή θα πρέπει να το ελέγξετε.

Υγρά φρένων: Κάθε πότε πρέπει να τα αλλάζουμε;

Ναι, οι σύγχρονοι κινητήρες «καίνε» λάδι

Πριν αρχίσετε να διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας, να σας πούμε ότι οι κατασκευαστές το λένε αυτό και όχι εμείς. Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονοι κινητήρες εσωτερικής καύσης καταναλώνουν πολύ μικρές έως και αμελητέες ποσότητες λαδιού κατά τη λειτουργία τους.

Αν λοιπόν ο κινητήρας καίει λίγο λάδι, αλλά αυτό το κάνει πάντα και με σταθερό ρυθμό, δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι. Δείτε όμως το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για σιγουριά.

Αν τώρα στα ξαφνικά, η κατανάλωση λαδιού είναι μεγαλύτερη από το σύνηθες, πρέπει να βάλετε το… χεράκι σας. Έτσι, θα αποφύγετε μεγαλύτερη ζημιά στον κινητήρα. Ας δούμε παρακάτω μερικές συμβουλές για το τι να κάνετε για να αποφύγετε την στραβή.

Ένα πλεονέκτημα των ηλεκτρικών οχημάτων που δεν έχει συζητηθεί

Αλλαγή λαδιών όπως ορίζει ο κατασκευαστής

Ποιος γνωρίζει καλύτερα τον κινητήρα σας, πέρα από αυτόν που τον κατασκεύασε; Για το λόγο αυτό πρέπει να τηρείτε ευλαβικά το πρόγραμμα αλλαγής λαδιών και να βάζετε αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής.

Στη λίπανση του κινητήρα σας και στο λιπαντικό του, δεν θα πρέπει να κάνετε εκπτώσεις. Να γνωρίζετε ότι αν επιλέξετε λιπαντικά κατώτερης ποιότητας από του κατασκευαστή, δεν θα έχουν την ίδια αντοχή στις συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα.

Τι σημαίνουν τα λαμπάκια στο ταμπλό του αυτοκινήτου;

Δώστε βάση στα μπουζί και στις τσιμούχες βαλβίδων

Η καλή κατάσταση του κινητήρα είναι ύψιστης σημασίας για τη μακροζωία του. Αν έχει αρχίσει να καίει λάδι τώρα, ελέγξτε αρχικά την κατάσταση των μπουζί του. Αν δεν λειτουργούν σωστά, η θερμοκρασία ανεβαίνει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης του λιπαντικού.

Μία ακόμα αιτία για την αύξηση της καύσης του λιπαντικού, είναι οι διαρροές από τα τσιμουχάκια των βαλβίδων. Αν και εκεί δεν υπάρχει θέμα, τότε ελέγξτε ενδελεχώς το κάρτερ και την τάπα του.

Πώς θα μειώσουμε το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου;

Μην οδηγείτε συνεχώς στα «κόκκινα»

Όσο πιο «γλυκά» οδηγείτε, τόσο περισσότερο προστατεύετε τον κινητήρα σας. Αν η βελόνα του στροφομέτρου «βουτάει» συνεχώς στα κόκκινα, το λάδι θα «ταλαιπωρηθεί» λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. Επομένως, αν ο οδηγός δεν επισκεφτεί νωρίτερα το συνεργείο για αλλαγή, τότε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η κατανάλωση λαδιού είναι μεγάλο.

abb_img
spot_img