Με χρήση 3D εκτυπωτή το νέο ηλεκτρικό Ford

Εκτός από την κατασκευή εργαλείων και εξαρτημάτων, η Ford θα χρησιμοποιήσει 3D εκτυπωτή και στο νέο αμιγώς ηλεκτρικό της μοντέλο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford θα βγει από τη γραμμή συναρμολόγησης στην Κολωνία. Παράλληλα, στη ίδια μονάδα παραγωγής, η πιο πρόσφατη καινοτομία, είναι η λειτουργία ενός νέου κέντρου τρισδιάστατης (3D) εκτύπωσης. Ειδικότερα, 12 τρισδιάστατοι εκτυπωτές υψηλής τεχνολογίας παράγουν μία μεγάλη ποικιλία πλαστικών και μεταλλικών εξαρτημάτων.

Για παράδειγμα, τέτοια εξαρτήματα είναι μετρητές για τον έλεγχο των διαστάσεων ή καλούπια για την τοποθέτηση του λογότυπου της Ford. Επιπλέον, η μάρκα θα δημιουργήσει τμήματα αρπάγης για τα ρομπότ που κατασκευάζουν το κέλυφος των αμαξωμάτων. Ωστόσο, στο νέο κέντρο τρισδιάστατης εκτύπωσης μπορεί να γίνει κατασκευή εξαρτημάτων για πιλοτικά οχήματα και μοντέλα περιορισμένης παραγωγής.

Test Drive || Ford Mustang Mach-E 351 PS: Mustang για πάντα!

Χρήση 3D εκτυπωτή στο νέο ηλεκτρικό Ford

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης 3D εκτυπωτή

Εκτός από την ευελιξία της, η τρισδιάστατη εκτύπωση εξοικονομεί χρόνο και χρήμα όταν μιλάμε για μικρές ποσότητες. Επίσης, υπάρχει όφελος βιωσιμότητας μιας και η διαδικασία θέλει σημαντικά λιγότερο υλικό. Φυσικά, οι τεμαχισμένοι κόκκοι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, η εταιρεία κάνει εργασίες σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση κόκκων για τρισδιάστατη εκτύπωση.

Ford Kuga Plug-in Hybrid: Πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη

Η Ford εφαρμόζει τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Κολωνία εδώ και αρκετό καιρό. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990. Τότε, οι μηχανικοί του κέντρου εξέλιξης άρχισαν να εκτυπώνουν τρισδιάστατα εξαρτήματα για οχήματα δοκιμών και πρωτότυπα.

Επιπλέον, το 2019, η Ford κατασκεύασε το μεγαλύτερο μεταλλικό εξάρτημα με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης. Επρόκειτο για μια αλουμινένια πολλαπλή εισαγωγής από τον κινητήρα ενός Ford F-150. Μάλιστα, η μετατροπή είχε γίνει για χάρη του αείμνηστου θρύλου του drift, Ken Block.

Η Ford επιστρέφει στη Formula 1 μέσω… Red Bull

Χρήση 3D εκτυπωτή στο νέο ηλεκτρικό Ford

Κατασκευή εξαρτημάτων για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο

Το ιδιαίτερο στοιχείο του κέντρου τρισδιάστατης εκτύπωσης στην Κολωνία είναι η δικτύωση με τις άλλες περιοχές και η άμεση πρόσβαση. Μάλιστα, κάθε εργαζόμενος της Ford μπορεί να υποβάλλει αίτηση μέσω μιας εφαρμογής, προσθέτοντας το σχέδιο του εξαρτήματος που χρειάζεται.

Για παράδειγμα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα προστατευτικό άκρων θυρών στη γραμμή τελικής συναρμολόγησης. Φυσικά, χρήση του εξαρτήματος μπορεί να γίνει και σε άλλους σταθμούς στο μέλλον. Επιπλέον, ανάλογες δοκιμές πραγματοποιεί η μάρκα για ένα εργονομικά βελτιωμένο βοήθημα εγκατάστασης αερόσακων.

Η Ford Mustang Mach-E αποκτά πρώτη μπαταρίες LFP

Ωστόσο, η Ford έχει ήδη ξεκινήσει την τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων για τη μελλοντική παραγωγή του πρώτου ηλεκτρικού μοντέλου της Κολωνίας. Ειδικότερα, 1.800 προστατευτικά πρόσκρουσης είναι σε διαδικασία κατασκευής αυτή τη στιγμή για το νέο σύστημα μεταφοράς των θυρών. Αυτά εξασφαλίζουν οι πόρτες δεν θα χτυπήσουν κατά τη μεταφορά στη γραμμή παραγωγής.

Το παρακάτω timelapse video, δείχνει την κατασκευής μιας βάσης για δείγματα μεταλλικών φύλλων στο κέντρο τρισδιάστατης εκτύπωσης της Ford:

abb_img
spot_img