Ο πόλεμος στην Ουκρανία «απειλεί» τα νέα αυτοκίνητα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει την παραγωγή των νέων αυτοκινήτων κατά 5 εκατομμύρια σύμφωνα με την S&P Global Mobility.

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P Global Mobility ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσει το 2022 και το 2023 την παραγωγή των αυτοκινήτων κατά 5 εκατομμύρια. Οι επιπτώσεις, λοιπόν, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα φανούν και στην παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου.

Ουκρανία: Ο πόλεμος βάζει φρένο στις αλυσίδες εφοδιασμού

Οι δυσοίωνες προβλέψεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο το 2022 όσο και το 2023 οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 2,6 εκατομμύρια. Ο πόλεμος, δηλαδή, και οι επιπτώσεις του θα επιτρέψει την παραγωγή μόνο 81,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων το 2022. Ακόμη, αντίστοιχη θα είναι και η παραγωγή το 2023, η οποία θα αγγίξει μετά βίας τα 88,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Ο Έλον Μασκ προκαλεί τον Πούτιν σε… μονομαχία!

Ο πόλεμος και τα προβλήματα που προκαλεί

Ουσιαστικά η πολεμική σύρραξη θα αυξήσει τις τιμές ενέργειας αλλά και των πρώτων υλών. Επιπλέον θα επιδεινώσει το πρόβλημα έλλειψης ημιαγωγών, των λεγόμενων τσιπ. Ακόμη, ο πόλεμος θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των καλωδίων, τα οποία παράγει η Ουκρανία.

Παύση παραγγελιών για τα PHEVs της Volkswagen

Οι μάχες, επιπρόσθετα, μεταξύ των δύο χωρών προκαλούν προβλήματα στην παραγωγή πρώτων υλών, πολυτίμων για την παραγωγή των αυτοκινήτων. Η προμήθεια, μάλιστα, του αερίου νέον από την Ουκρανία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.

Τέλος, και η εξαγωγή του μετάλλου παλλάδιου, το οποίο παράγεται στη Ρωσία και χρησιμοποιείται στους καταλύτες των αυτοκινήτων, θα επιβραδυνθεί.

Porsche Taycan: Αναστολή παραγωγής λόγω πολέμου

Οι δηλώσεις του Mark Fulthorpe

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Mark Fulthorpe, executive director της S&P Global Mobility, ο κίνδυνος για την παραγωγή των αυτοκινήτων είναι τεράστιος. Στη χειρότερη, μάλιστα, πρόβλεψη του φορέα η μείωση άγγιξε τα 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

abb_img