Οργή στο δρόμο: Πώς τη διαχειριζόμαστε;

Οι διαπληκτισμοί στο δρόμο μεταξύ των οδηγών, είναι πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Συχνά πυκνά βλέπουμε videos στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου οδηγοί χειροδικούν ο ένας στον άλλο για ασήμαντες αφορμές. Ως οργή στο δρόμο (road rage) ορίζουμε το φαινόμενο της ακραίας επιθετικότητας ή του θυμού κατά την οδήγηση.

Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι το 80% των οδηγών έχει υπάρξει θύμα οδικής οργής. Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 50% των ερωτηθέντων οδηγών θα απαντήσει άμεσα στην οποιαδήποτε πρόκληση στο δρόμο.

Η μεταβίβαση οχήματος είναι πιο εύκολη από ποτέ

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την οργή στο δρόμο;

Σαφώς το να είναι κανείς επιθετικός πίσω από το τιμόνι είναι κάτι που το έχει στο αίμα του. Όμως υπάρχουν μερικοί παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες.

Καθυστέρηση στην κυκλοφορία και μποτιλιάρισμα

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στο δρόμο και το «σταμάτα-ξεκίνα» μπορεί να αυξήσει το επίπεδο εκνευρισμού των οδηγών, με συνέπεια την αύξηση της επιθετικής οδήγησης.

Καθυστερημένη άφιξη στο ραντεβού

Αν υπάρχει ένα προγραμματισμένο ραντεβού και έχετε αργήσει, είτε για δικούς σας λόγους είτε λόγω αυξημένης κίνησης, τότε αυτό μπορεί να δημιουργήσει έξτρα άγχος στον οδηγό, με αποτέλεσμα την επιθετική οδήγηση και τον έντονο εκνευρισμό.

Η ανωνυμία του δρόμου

Το γεγονός ότι ο ένας δεν γνωρίζει τον άλλο και το διπλανό αυτοκίνητο που βρίζεις ή χειρονομείς δεν θα το δεις ποτέ ξανά, κάνει αρκετούς οδηγούς να μην σέβονται τα άλλα αυτοκίνητα και να επιδίδονται σε επικίνδυνες οδηγικές συμπεριφορές.

Τράκαρες με παράνομα σταθμευμένο όχημα; Έχεις ευθύνη!

Τι να κάνετε για να την αποφύγετε;

Για την καταπολέμηση της οργής στο δρόμο έχουν γίνει αρκετές έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα και οι αναλυτές έχουν καταλήξει στις παρακάτω συμβουλές.

Ξεκινήστε νωρίς και σχεδιάστε τη διαδρομή

Με το να ξεκινήσετε νωρίτερα για τον προορισμό σας εξασφαλίζετε την άνετη μετακίνηση σας, χωρίς το άγχος της ώρας άφιξης!  Ειδικά αν πηγαίνετε σε κάποιο μέρος που δεν γνωρίζετε, τότε το GPS είναι ο αξιόπιστος σύμμαχός σας για να βρείτε τον δρόμο σας.

Τα μάτια σας στο δρόμο και να προβλέπετε τις κινήσεις των άλλων οδηγών

Δυστυχώς η απόσπαση της προσοχής από το δρόμο είναι μία άλλη μάστιγα. Τα smartphones έχουν αυξήσει σημαντικά αυτό το φαινόμενο, αφού η πλειοψηφία των οδηγών scrolάρει στα social media. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφεύγετε! Έτσι μειώνετε την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και πιθανής «μανούρας» με άλλον οδηγό γιατί π.χ. ξεφύγατε από τη πορεία σας ή αγνοήσατε την προτεραιότητά του.

Τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ατυχήματος;

Η υπομονή είναι αρετή

Πρέπει να είστε υπομονετικοί με τους άλλους οδηγούς και τα λάθη που κάνουν. Πρέπει να αποφύγετε τις επιθετικές χειρονομίες και ύβρεις, να τηρείτε πάντοτε την απόσταση από τον προφυλακτήρα του κι ας «πάει και το παλιάμπελο».

Δεν σταματάμε για να λογαριαστούμε

Ειδικά στις μέρες μας δεν ξέρουμε τι όπλο μπορεί να έχει ο καθένας πάνω του, έτσι μην μπείτε στον πειρασμό να κατεβείτε από το αυτοκίνητο. Το να έρθετε στα χέρια είναι κάτι εύκολο και με άγνωστη κατάληξη.

Εσείς να σέβεστε τον Κ.Ο.Κ. και τους λοιπούς οδηγούς ώστε να μειώσετε την πιθανότητα να δημιουργήσετε κάποιο άσχημο περιστατικό. Στην περίπτωση λογομαχίας, μην μπείτε στη διαδικασία αντιπαράθεσης με τον έτερο οδηγό. Ποτέ δεν ξέρετε τι τρέλα κουβαλάει ο άλλος και τι ζημιά μπορεί να σας κάνει. Καλές κι ασφαλείς διαδρομές σε όλους σας!

abb_img
spot_img