Τράκαρες με παράνομα σταθμευμένο όχημα; Έχεις ευθύνη!

Στους ελληνικούς δρόμους και ειδικά στις πόλεις με αρκετή κίνηση, το να τρακάρεις με παράνομα σταθμευμένο όχημα είναι αρκετά πιθανό.

Ακούστε το άρθρο

Πληρώνεις ή σε πληρώνει το παράνομα σταθμευμένο όχημα το οποίο τράκαρες; Οι περισσότεροι οδηγοί σίγουρα δεν γνωρίζουν τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Στους ελληνικούς δρόμους και ειδικά στις πόλεις με αρκετή κίνηση, συχνά βλέπουμε απίστευτα παρκαρίσματα. Τα περισσότερα από αυτά είναι παράνομα, όπως φυσικά και η τακτική του διπλοπαρκαρίσματος.

Δεν είναι λοιπόν και τόσο απίθανο κάποια στιγμή να πέσουμε πάνω σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο και να προκαλέσουμε ζημιά. Ποιος όμως αναλαμβάνει την ευθύνη και θα πληρώσει τελικά;

Τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για τρακάρισμα με παράνομα σταθμευμένο όχημα;

Οι περισσότεροι από εμάς θα περίμεναν πώς η ευθύνη βαραίνει τον ιδιοκτήτη του παράνομα παρκαρισμένου οχήματος. Προφανώς επειδή δεν θα έπρεπε εξ αρχής να βρίσκεται εκεί.

Σύμφωνα όμως με τον ελληνικό Κ.Ο.Κ. κανένα σταθμευμένο όχημα δεν αποτελεί συνθήκη υπαιτιότητας ατυχήματος, ακόμη κι αν αυτό είναι παράνομα σταθμευμένο.

Έτσι αυτός που έχει την αποπληκτική ευθύνη σε κάθε αντίστοιχο τρακάρισμα είναι ο οδηγός του κινούμενου οχήματος.

Με απλά λόγια εσύ θα πρέπει να αποζημιώσεις τον ιδιοκτήτη του άλλου αυτοκινήτου και να καλύψεις τη δική σου ζημιά.

Τι κυρώσεις έχει ο άλλος οδηγός;

Η Τροχαία το μόνο που μπορεί να κάνει στην άλλη πλευρά, είναι βεβαίωση κλήσης για παράνομο παρκάρισμα. Για την ιστορία το πρόστιμο είναι από 40 έως 150 ευρώ, ανάλογα τη βαρύτητα του παραπτώματος.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η στάθμευση σε στάση λεωφορείου ή είσοδο γκαράζ, ενδέχεται να υπάρξει και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Και αν φύγω;

Εκεί τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο για εσένα καθώς η εγκατάλειψη διώκεται ως ποινικό αδίκημα και επιφέρει ποινές φυλάκισης.

Αντί να βρεθείς με βαρύτατες κατηγορίες, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ενημερώσεις την ασφαλιστική σου για το ατύχημα δίνοντας όλα τα στοιχεία. Και να αφήσεις μήνυμα σε περίπτωση που δεν μπορείς να βρεις τον οδηγό όσο μεγάλη ή μικρή και αν είναι η ζημιά.

Τελικά είμαι ο χαμένος;

Σίγουρα ο νόμος είναι άδικος, όμως από τη στιγμή που είσαι ασφαλισμένος δεν θα κινδυνεύσεις, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα είσαι χαμένος.

Μάλιστα πολλές ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζοντας το πρόβλημα, υιοθετούν τη συνθήκη της συνυπαιτιότητας, ώστε να επιταχύνουν τις αποζημιώσεις και να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα οι πελάτες τους να κινηθούν δικαστικά.

abb_img