Πως θα αποβάλλουμε το άγχος αυτονομίας;

Ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά τους καταναλωτές που επιλέγουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το λεγόμενο «άγχος αυτονομίας».

Ακούστε το άρθρο

Ένα ζήτημα που απασχολεί συχνά τους καταναλωτές που επιλέγουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το λεγόμενο «άγχος αυτονομίας».

Δηλαδή, εάν θα έχουμε αρκετή ενέργεια για να φτάσουμε στον προορισμό μας ή τον επόμενο σταθμό φόρτισης. Δεν είναι όμως, μόνον αυτό. Επίσης, σε αυτό συναντάμε και την πραγματική διάρκεια ζωής των μπαταριών.

Η εμπειρία που έχουμε από την καθημερινή χρήση και τις φορτίσεις των κινητών, των laptops και άλλων συσκευών, βοηθά. Μας δείχνει, δηλαδή, πως σταδιακά οι μπαταρίες χάνουν την αυτονομία τους, με αποτέλεσμα τη συχνότερη φόρτιση.

Τι προκαλεί το άγχος αυτονομίας;

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως όταν οι μπαταρίες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου έρθουν «στο τέλος της ζωής τους» το κόστος αντικατάστασής τους, συνήθως, είναι μεγαλύτερο, από την απόκτηση ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος.

Βέβαια, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιο ανθεκτικές. Επιπλέον, υπάρχουν και τρόποι να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους.

Οι οδηγίες του ΥΠΕΝ στους δήμους για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Υπολογίζεται πως, ενώ με τον χρόνο η απόδοση των μπαταριών φθίνει, οι αποθηκευτικές κυψέλες μπορούν να διατηρούν ακόμα και το 70% της αποδοτικότητάς τους σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα «έχει γράψει» στο κοντέρ του περισσότερα από 200.000 χλμ.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι έρευνες που αφορούν στις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, την αυτονομία και τη διάρκεια ζωής τους, συνεχώς φέρνουν νέα δεδομένα και ανεβάζουν τον πήχη των απαιτήσεων.

Ένας από τους λόγους που οδηγεί στην απώλεια της αρχικής αυτονομίας των μπαταριών είναι ο «κύκλος φόρτισης».

Η πλήρης αποφόρτιση, λόγω χρήσης, και στη συνέχεια η πλήρης φόρτιση, μπορεί με τον καιρό να καταστρέψει την ικανότητα της μπαταρίας να διατηρήσει την ιδανική αποθηκευτική ενέργεια.

Για αυτό οι κατασκευαστές προτείνουν τη φόρτιση έως το 80% και αποτρέπουν την ολοκληρωτική αποφόρτιση.

Η ταχεία φόρτιση, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο. Η παροχή μεγάλου φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την ταχύτητα, αυξάνει τη θερμοκρασία στις μπαταρίες.

Βέβαια, τα συστήματα ψύξης των μπαταριών συμβάλλουν στη μείωση της θερμότητας. Ωστόσο,  η συχνή χρήση αυτού του τρόπου φόρτισης ίσως, μακροπρόθεσμα, καταστρέψει τις μπαταρίες.

Πως μπορώ να διατηρήσω τη διάρκεια ζωής των μπαταριών;

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ένας από τους τρόπους που μπορούμε να διατηρήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα απόδοσης τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων είναι μία σωστή διαχείριση στη φόρτιση και αποφόρτιση των κυψελών.

Ιδανικά, να μην αφήνουμε να πέφτει κάτω από το 20% και να μη συνεχίζουμε τη φόρτιση από το 80% και πάνω, ποσοστό στο οποίο έχει παρατηρηθεί πως η θερμοκρασία της μπαταρίας αυξάνεται για να καταφέρει μία πλήρη φόρτιση και έτσι επηρεάζεται η χημεία στα στοιχεία της μπαταρίας.

Επίσης, εάν δεν σκοπεύουμε να κινήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα το αυτοκίνητό μας, δεν ενδείκνυται να το έχουμε φορτίσει νωρίτερα και όλη αυτή η ενέργεια να «σβήσει» μόνη της.

Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας και την αυτονομία της είναι ο τρόπος οδήγησης.

Όσο πιο πολύ «πιέζουμε» τις μπαταρίες για ενέργεια, τόσο μειώνουμε τη διάρκεια ζωής τους.

Γενικότερα, η σωστή και ορθολογιστικότερη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Carge: Ελληνική start-up σας βρίσκει σταθμό φόρτισης με ένα click

abb_img