Πόσο “πράσινα” είναι τελικά τα ηλεκτρικά οχήματα;

Ακούστε το άρθρο

Γενικότερα τα ηλεκτρικά οχήματα συνδέονται με την “πράσινη εποχή” και όχι άδικα. Ωστόσο, τα υβριδικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των New York Times, σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες προωθούν τα ηλεκτρικά οχήματα ως βασική τεχνολογία για τον περιορισμό της χρήσης πετρελαίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η General Motors δήλωσε ότι στοχεύει να σταματήσει την πώληση νέων βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών έως το 2035 και θα στραφεί σε ηλεκτρικά μοντέλα. Αυτήν την εβδομάδα, η Volvo επίσης μίλησε για την “πράσινη” πορεία  δημιουργώντας μια ηλεκτρική σειρά μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης: Επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των αυτοκινήτων σχεδιάζει η ΕΕ

Αλλά καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα, προκύπτει μια επίμονη ερώτηση: Είναι πραγματικά τόσο “πράσινα”, όσο τα διαφημίζουν;

Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι τα υβριδικά οχήματα είναι μια πιο φιλική προς το κλίμα επιλογή από τα παραδοσιακά οχήματα, φαίνεται να έχουν τις δικές τους περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανάλογα με τον τρόπο φόρτισης και κατασκευής τους.

Έχει σημασία η διαδικασία παραγωγής του ηλεκτρισμού για τα ηλεκτρικά οχήματα

Electric car generic

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα τείνουν να παράγουν σημαντικά λιγότερες εκπομπές ρύπων. Από ό, τι τα περισσότερα αυτοκίνητα που με βενζίνη.

Ένας τρόπος σύγκρισης των κλιματικών επιπτώσεων διαφορετικών μοντέλων οχημάτων είναι με αυτό το διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο ερευνητών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι προσπάθησαν να ενσωματώσουν όλους τους σχετικούς παράγοντες όπως είναι οι εκπομπές που σχετίζονται με την κατασκευή αυτοκινήτων και την παραγωγή βενζίνης και ντίζελ, η ποσότητα της καύσης των συμβατικών αυτοκινήτων που λειτουργούν με βενζίνη αλλά και το από πού προέρχεται η ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ένα ηλεκτρικό μπουλόνι Chevrolet, για παράδειγμα, παράγει κατά μέσο όρο 189 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα για κάθε μίλι κατά τη διάρκεια ζωής του. Αντιθέτως, ένα νέο Toyota Camry με βενζίνη παράγει 385 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά μίλι.

Ένα νέο φορτηγό Ford F-150, λιγότερο αποδοτικό σε καύσιμα, παράγει 636 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά μίλι.

Διαβάστε επίσης: Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών οχημάτων

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν εξαλείψει την ανάγκη για εκατοντάδες μονάδες άνθρακα κατά την τελευταία δεκαετία. Έχουν περάσει σε ένα μείγμα φυσικού αερίου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας χαμηλότερων εκπομπών.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα γενικά έχουν γίνει επίσης καθαρότερα. Και είναι πιθανό να γίνουν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

«Ο λόγος για τον οποίο τα ηλεκτρικά οχήματα μοιάζουν με μια ελκυστική κλιματική λύση είναι ότι αν μπορούμε να μετατρέψουμε τα δίκτυά σε μηδενικού άνθρακα, τότε οι εκπομπές οχημάτων θα μειωθούν», δήλωσε η Jessika Trancik, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενεργειακών μελετών στο M.I.T. «Ενώ ακόμη και τα καλύτερα υβριδικά που καίνε βενζίνη θα έχουν πάντα ένα βασικό όριο εκπομπών που δεν θα μπορεί να περιοριστεί περεταίρω».

Οι πρώτες ύλες μπορεί να είναι προβληματικές

Hybrid car

Όπως πολλές άλλες μπαταρίες, οι κυψέλες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν πρώτες ύλες. Όπως στοιχεία κοβαλτίου, λιθίου και σπάνιων γαιών. Αυτά έχουν σχέση με σοβαρές ανησυχίες για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το κοβάλτιο, για παράδειγμα, είναι μια ιδιαίτερα προβληματική πρώτη ύλη.

Η εξόρυξη κοβαλτίου παράγει επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον. Η εξαγωγή των μετάλλων από τα μεταλλεύματά τους απαιτεί επίσης μια διαδικασία, γνωστή ωςτήξη. Αυτή εκπέμπει οξείδιο του θείου και άλλα επιβλαβή στοιχεία που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εστιάζοντας πρώτα στο κοβάλτιο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλοι κατασκευαστές έχουν δεσμευτεί να εξαλείψουν το «βιοτεχνικό» κοβάλτιο από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Επίσης, θα αναπτύξουν μπαταρίες που μειώνουν ή απορρίπτουν το κοβάλτιο συνολικά. Ωστόσο, αυτού του είδους η τεχνολογία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η ανακύκλωση θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερη 

Charging logo

Τα περισσότερα από τα σημερινά ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου. Αυτές αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια στον ίδιο χώρο από τις παλαιότερες, συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες μπαταρίας μολύβδου. Ωστόσο, οι εκτιμώμενοι ρυθμοί ανακύκλωσης για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι μόλις 5 τοις εκατό.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες περιέχουν πολύτιμα μέταλλα και άλλα υλικά. Αυτά μπορούν να ανακτηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ανάλογα με τη διαδικασία, η ανακύκλωση μπαταριών απαιτεί την κατασπατάληση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Ή την εκπομπή των ατμοσφαιρικών ρύπων.

«Το ποσοστό των ανακυκλωμένων μπαταριών λιθίου είναι πολύ χαμηλό, αλλά με το χρόνο και την καινοτομία, θα αυξηθεί», δήλωσε η Radenka Maric, καθηγήτρια στο Τμήμα Χημικών και Βιομοριακών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Μια διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών μπαταριών οχημάτων είναι η δεύτερη ζωή σε άλλες εφαρμογές.

Η General Motors δήλωσε ότι σχεδίασε τις μπαταρίες της λαμβάνοντας υπόψη μια δεύτερη χρήση τους. Υπάρχουν όμως προκλήσεις: Η επαναχρησιμοποίηση των μπαταριών ιόντων λιθίου απαιτεί εκτεταμένες δοκιμές και αναβαθμίσεις για την αξιόπιστη λειτουργία τους.

Αν όμως αυτό γίνει σωστά, οι μπαταρίες αυτοκινήτων θα διαρκούσαν ακόμα μια δεκαετία ή περισσότερο ως εφεδρική αποθήκευση για ηλιακή ενέργεια. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

abb_img