Σκυλακάκης: Τα οφέλη του πράσινου τιμολογίου για τους καταναλωτές

Η ομιλία που έδωσε ο κ. Σκυλακάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής για τα οφέλη που φέρνει το νέο πράσινο τιμολόγιο στους καταναλωτές.

Σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέλυσε τα οφέλη που θα έχουν οι καταναλωτές από την δημιουργία του νέου, ενιαίου, πράσινου τιμολογίου που αλλάζει το τοπίο στην λιανική αγορά ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης ζήτησε την υπερψήφιση σχετικού άρθρου.Το άρθρο έχει τίτλο: «Θέσπιση ρυθμίσεων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας – Προσθήκη άρθρου 138Α στον ν. 4951/2022». Το εν λόγω άρθρο είναι το άρθρο 17 στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

ΡΑΑΕΥ: Η ανταγωνιστικότητα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας – Cars Electric

Η δυσκολία εύρεσης του φθηνότερου προμηθευτή με την υπάρχουσα κατάσταση

Αρχικά, ο κύριος Σκυλακάκης ανέφερε τη δυσκολία των καταναλωτών να γνωρίζουν με σαφήνεια τον πιο φθηνό προμηθευτή ενέργειας. Αυτό συμβαίνει διότι οι προμηθευτές έχουν πολλά διαφορετικά τιμολόγια και αυτό δημιουργεί σύγχυση. Επομένως, είναι δύσκολο για έναν απλό άνθρωπο να διακρίνει τον πιο φθηνό προμηθευτή. Αυτό το εγχείρημα απαιτεί πολύ χρόνο και διάθεση για έρευνα, τα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν να προσφέρουν.

ΥΠΕΝ: 7 μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους – Cars Electric

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ενιαίο πράσινο τιμολόγιο

Με το ενιαίο πράσινο τιμολόγιο οι καταναλωτές θα γνωρίζουν από την αρχή του μήνα ποια θα είναι η τιμή χρέωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του. Επίσης, θα μπορούν μπαίνοντας στο site της ΡΑΑΕΥ να συγκρίνουν τις τιμές των προμηθευτών. Έτσι, παρατηρώντας τις διακυμάνσεις των τιμών ανά τους μήνες, θα βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής.

Τέλος, το νέο, ενιαίο πράσινο τιμολόγιο θα φέρει αλλαγές και στη συμπεριφορά των προμηθευτών. Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπουν στη διαδικασία ανταγωνισμού ως προς τις τιμές που χρεώνουν. Σκοπός τους θα είναι η προσφορά χαμηλών τιμών χρέωσης για την προσέλκυση περισσότερων πελατών. Αυτό θα επιφέρει οικονομικό όφελος στους καταναλωτές.

Σκυλακάκης: Προτεραιότητα το συμφέρον του καταναλωτή – Cars Electric

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Σκυλακάκης σε κριτική που δέχθηκε

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης ζήτησε τη στήριξη της Βουλής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, απαντώντας σε χαρακτηρισμό του από δημοσιεύματα ως μη νεοφιλελεύθερο, επισήμανε την ανάγκη επίλυσης της σύγχυσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη λιανική αγορά ενέργειας, η οποία βλάπτει τον ανταγωνισμό των εταιρειών.

abb_img
spot_img