Τα ελαστικά είναι περισσότερο ρυπογόνα από τα καυσαέρια!

Τα ελαστικά των αυτοκινήτων είναι 1.850 φορές περισσότερο ρυπογόνα σε σχέση με τα καυσαέρια, σύμφωνα με έρευνα της Emissions Analytics.

Τα φθαρμένα ελαστικά ρυπαίνουν το περιβάλλον κατά μέσο όρο 1.850 φορές περισσότερο από τα καυσαέρια ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης. Συγκεκριμένα, η έρευνα της Emission Analytics έδειξε ότι τα ελαστικά μπορεί να ρυπάνουν έως και 3.650 φορές περισσότερο από την εξάτμιση ενός αυτοκινήτου!

Επιπλέον, η ρύπανση από τα ελαστικά είναι ανεξάρτητη από τον κινητήρα του αυτοκινήτου, το οποίο τα… φοράει. Παράλληλα, το αυτοκίνητο μπορεί να είναι αμιγώς ηλεκτρικό, plug-in υβριδικό ή να διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η Goodyear δοκιμάζει ελαστικά χωρίς αέρα σε ένα Tesla Model 3

Ανύπαρκτο το νομοθετικό πλαίσιο για τα ελαστικά

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία για τον περιορισμό ή τη μείωση των ρύπων από τα ελαστικά, αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ποιότητα του αέρα. Από την άλλη πλευρά, οι εκπομπές καυσαερίων παρουσιάζουν μείωση. Αυτό όμως συμβαίνει λόγω της υιοθέτησης αυστηρότερων προτύπων σχετικά με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων.

Ελαστικά που μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον!

Η συντήρηση και η σωστή χρήση παίζουν ρόλο

Σύμφωνα με ένα παράδειγμα της έρευνας, ένα οικογενειακό hatchback με καινούρια και σωστά φουσκωμένα ελαστικά εκπέμπει 5,76 γραμμάρια σωματιδίων ανά χιλιόμετρο. Μάλιστα, οι ρύποι από την εξάτμιση του φτάνουν τα 4,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόμετρο.

Επιπλέον, οι εκπομπές των ελαστικών θα ήταν μεγαλύτερες στην περίπτωση λανθασμένου φουσκώματος. Ακόμη, και στην περίπτωση κατώτερης ποιότητας ελαστικών ή και στην κίνηση σε οδόστρωμα χειρότερης ποιότητας, οι εκπομπές θα παρουσίαζαν αύξηση.

Τα λάστιχα που παράγουν ενέργεια είναι προ των πυλών!

Ο Yπεύθυνος Eρευνών της Emissions Analytics, Richard Lofthouse, δήλωσε:

«Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες στοχεύουν στη μείωση των καυσαερίων εξελίσσοντας αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και  αγνοούν εντελώς το νευραλγικό κομμάτι των ελαστικών. Είναι βέβαιο, πως εάν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα στο μέλλον.

Έτσι κατασκευάζουν τα λάστιχα αυτοκινήτων!

«Πρέπει άμεσα να διαθέσουν στην αγορά τα ελαστικά νέας τεχνολογίας οι εταιρείες σε προσιτές τιμές. Έτσι, λοιπόν, θα μπορέσουν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι κατασκευαστές να εξοπλίσουν με αυτά τα αυτοκίνητά τους. Τέλος, αυτά τα λάστιχα περιέχουν οικολογικά υλικά, διαθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι 100% ανακυκλώσιμα».

Editorial