Βιώσιμα καύσιμα με τη δύναμη του ήλιου και του νερού!

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέπτυξαν βιώσιμα καύσιμα μέσω της φωτοσύνθεσης, χρησιμοποιώντας τεχνητά… φύλλα.

Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρείες αυτοκινήτων και όχι μόνο, έχουν στρέψει την προσοχή τους στα βιώσιμα καύσιμα, καθώς θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Ουσιαστικά, στοχεύουν στη μελλοντική χρήση καυσίμου, το οποίο θα είναι φιλικό στο περιβάλλον και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας για το καλό του πλανήτη.

Στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το πήγαν σε άλλο επίπεδο, αναπτύσσοντας βιώσιμα καύσιμα, παίρνοντας ως παράδειγμα την φωτοσύνθεση. Δηλαδή, τη διαδικασία με την οποία τα φυτά μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο, μετέτρεψαν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το νερό και το ηλιακό φως σε βιώσιμα καύσιμα, όπως αιθανόλη και προπανόλη. Πως το έκαναν αυτό; Η απάντηση είναι με τη χρήση τεχνητώνφύλλων.

Aegean Airlines: Με βιώσιμα καύσιμα από ΕΛΠΕ και Neste

Τα τεχνητά φύλλα αντικατέστησαν τα κανονικά

Γενικότερα, τα τεχνητά φύλλα μπορούν να παράγουν απλές χημικές ουσίες. Όπως για παράδειγμα το αέριο σύνθεσης, δηλαδή ένα μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα. Αυτό το χρησιμοποιεί η χημική βιομηχανία υδρογόνου για την παραγωγή καυσίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, πλαστικών, λιπασμάτων και άλλων χημικών.

Ωστόσο, τα τεχνητά φύλλα θα πρέπει να παράγουν πιο σύνθετες χημικές ουσίες απευθείας, δηλαδή χωρίς το αέριο σύνθεσης. Οι ερευνητές από το Κέιμπριτζ το πέτυχαν αυτό. Ειδικότερα, κατάφεραν το τεχνητό φύλλο να παράγει απευθείας καθαρή αιθανόλη και προπανόλη, παίρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Βιώσιμα καύσιμα από την Aegean και τα ΕΛΠΕ!

Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης για τα… βιώσιμα καύσιμα

Ως γνωστόν, η φωτοσύνθεση συμβαίνει στα φύλλα των φυτών, επιτρέποντας την παραγωγή ενέργειας με τη βοήθεια του ήλιου, του νερού και του διοξειδίου του άνθρακα.

Όμως, στα φύλλα υπάρχουν συγκεκριμένα μόρια που αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια, την οποία αξιοποιούν για τη μετατροπή των άλλων δύο συστατικών σε μόρια. Έτσι, το φυτό παίρνει την απαραίτητη ενέργεια.

Mazda2 Bio Concept: Μαγειρικό λάδι και λίπη για καύσιμο

Οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τα αντίστοιχα μόρια στα τεχνητά φύλλα, ενσωμάτωσαν σε αυτά απορροφητές φωτός από περοβσκίτη για αποθήκευση της ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, οι απορροφητές φωτός μαζί με έναν καταλύτη με βάση τον χαλκό και το παλλάδιο, στοιχεία που θυμίζουν…χλωροφύλλη, επιτρέπουν τη μετατροπή του CO2 σε αιθανόλη και προπανόλη. Ταυτόχρονα, με το φως του ήλιου μετατρέπουν το νερό σε οξυγόνο.

Η νέα βενζίνη που θα την… πιεις στο ποτήρι!

Τα βιώσιμα καύσιμα παράγονται «ξεκούραστα»

Προφανώς, τα ηλιακά καύσιμα παράγουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είναι πλήρως ανανεώσιμα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα δεν είναι απαραίτητη η χρήση της γεωργικής γης για την παραγωγή τους.

Ωστόσο, τα βιοκαύσιμα, όπως η αιθανόλη είναι μία τεχνολογία που εγείρει αντιδράσεις. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι καταλαμβάνει γεωργική γη, χρήσιμη για την καλλιέργεια τροφίμων.

Τέλος, οι ερευνητές εργάζονται για τη βελτιστοποίηση των απορροφητήρων φωτός, για την καλύτερη απορρόφηση του ηλιακού φωτός. Επίσης, στοχεύουν στην βελτιστοποίηση του καταλύτη για τη μετατροπή περισσότερου φωτός σε καύσιμο.

Για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η εν λόγω τεχνολογία.

abb_img