COP26: H Ελλάδας αντιμετωπίζει την Κλιματική Αλλαγή

H Ελλάδα έχει αναλάβει έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη του ΟΗΕ COP26.

Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει και χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) με την παρουσία 130 ηγετών από όλο τον κόσμο.

Όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση.

Οι έξι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην COP26

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Πρώτα από όλα, την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα της ελληνικής ναυτιλίας που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ελληνες εφοπλιστές: Δεσμευόμαστε να συνδράμουμε στην απανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Δεύτερον, τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς. Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τον τουρισμό η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μεγάλη απειλή».

⇒ Η κούρσα των «πράσινων νησιών» της Ελλάδας

Τρίτον, την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων και την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028.

⇒ Εθνικό σχέδιο «πράσινων» υποδομών και ηλεκτροκίνησης ύψους 13 δισ. ευρώ

Τέταρτον, τη λήψη μέτρων προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και, επίσης, το σχέδιο κήρυξης του 10% των ελληνικών θαλασσών ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας.

Έκτον, το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Sky News: «Οραματίζομαι μια Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αισιόδοξος για τις δυνατότητες της χώρας μας να είναι ενεργειακός κόμβος. Όπως επίσης και ηγέτης στο πλαίσιο της προσπάθειας της ενεργειακής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News:

«Οραματίζομαι μία Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ο οποίος θα διασυνδέει τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ομιλία του στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) στη Γλασκώβη, συνομιλώντας σε ζωντανή μετάδοση με τον δημοσιογράφο Άνταμ Μπόλτον, στο Sky News.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση και, όπως είπε, το σκεπτικό είναι πολύ απλό:

«Αν η βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χάρη στον ήλιο, τότε πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας. Και η ταχύτερη οδός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας.

Επομένως, σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε μια ηλεκτρική διασύνδεση 3 GW, η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βόρειας Αφρικής στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, ότι το επόμενο βήμα είναι το υδρογόνο. Όταν αρχίσει η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

«Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική θέση της, είναι το «φυσικό» σημείο εισόδου: για την ηλεκτρική ενέργεια σήμερα και για το υδρογόνο αύριο. Ασφαλώς και για το φυσικό αέριο σήμερα γιατί θα εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον», είπε.

Κάλεσμα του Μητσοτάκη στους Ελληνες εφοπλιστές για την πράσινη μετάβαση

Ο κύριος Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πράσινη μετάβαση. Επενδύοντας περισσότερα κεφάλαια στο μέλλον της βιώσιμης ναυτιλίας.

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Όπου οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι πολύ καλές. Εκτιμώντας ότι αυτός είναι ένας ακόμα τομέας όπου θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα «Πράσινα» ελληνικά νησιά

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Χάλκη, όπου θα παρουσιάσει-όπως είπε- μια ολοκληρωμένη λύση για το πώς μπορεί να γίνει η απανθρακοποίηση ενός σχετικά μικρού νησιού.

«Ήδη έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα πολύ ενδιαφέρον project σε ένα άλλο νησί, την Αστυπάλαια, σε συνεργασία με την Volkswagen, όπου ουσιαστικά μετατρέπουμε το νησί σε ένα εργαστήριο ηλεκτροκίνησης. Τα νησιά δεν καταναλώνουν τόση πολλή ενέργεια», πρόσθεσε.

abb_img
spot_img