Εκπομπές CO2: Η Σουηδία τα πάει καλά!

Τις χαμηλότερες μέσες εκπομπές CO2 από νέα αυτοκίνητα έχει η Σουηδία, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε μία νέα έρευνα σχετικά με τις μέσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νέα αυτοκίνητα. Μάλιστα, την πρώτη θέση κατέλαβε η Σουηδία. Συγκεκριμένα, η σκανδιναβική χώρα μείωσε τις μέσες εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα στα 88,3 γρ./χλμ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη συμβάλλει στη μείωση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Ακόμη, τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέλαβαν η Δανία και η Ολλανδία με 92,6 γρ./χλμ. και 95,1 γρ./χλμ.

Etihad: Πτήση μηδενικών εκπομπών για το COP27

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η Ελλάδα κύρωσε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) [National Energy and Climate Plan (NECP)]. Το εν λόγω σχέδιο στοχεύει μέχρι το 2030, σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 42% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και κατά 56% σε σχέση με το 2005. Επιπλέον, ο μέσος όρος της Ελλάδας σχετικά με τις μέσες εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα άγγιξε τα 119,7 γρ./χλμ.

Κλιματικός Νόμος: Τσουχτερά πρόστιμα σε εταιρείες!

Οι εκπομπές CO2 κατά τις μεταφορές

Οι εκπομπές CO2 από την καύση βενζίνης και diesel σε όλες τις μορφές των οδικών μεταφορών, αποτελούν το 11,9% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, τα ταξίδια των επιβατών προκαλούν το 60% των εκπομπών CO2 των οδικών μεταφορών και οι εμπορευματικές μεταφορές το υπόλοιπο 40%.

Εάν δηλαδή, ηλεκτροδοτούσαμε ολόκληρο τον τομέα των οδικών μεταφορών, θα μειώναμε τις εκπομπές CO2 κατά 11.9%. Μάλιστα, ιδανική λύση θα ήταν η μετάβαση σε ένα απαλλαγμένο από άνθρακα μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα πράσινα καύσιμα θα μειώσουν τις εκπομπές CO2!

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί το σημαντικότερο αέριο του θερμοκηπίου, το οποίο παγιδεύει τη θερμότητα. Ουσιαστικά, την παραγωγή του προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα κατέχει η ενέργεια, η οποία περιλαμβάνει τον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και τις μεταφορές. Αυτοί οι τομείς προκαλούν το 73,2% των συνολικών εκπομπών CO2. Επιπλέον, ακολουθεί η γεωργία (18,4%), η βιομηχανία (5,2%) και τα απορρίμματα (3,2%).

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προστατεύουν το περιβάλλον!

Οι μελλοντικές εκπομπές CO2

Τα αέρια του θερμοκηπίου παραμένουν στην ατμόσφαιρα από μερικά έως χιλιάδες χρόνια. Επομένως, ο αντίκτυπος τους είναι παγκόσμιος ανεξάρτητα από τον τόπο της εκπομπής τους. Ο ρυθμός των τρεχουσών εκπομπών CO2 οδηγεί στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Μάλιστα, αυτός είναι ο στόχος και της Συμφωνίας του Παρισιού. Τέλος, χωρίς επιπλέον μέτρα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα σημειώσει αύξηση μεταξύ 1,1 και 6,4 βαθμών Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα.

abb_img