Σαουδάραβες ερευνητές βρήκαν έναν οικονομικό τρόπο να παράγουν λίθιο από το θαλασσινό νερό

Ακούστε το άρθρο
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας King Abdullah διαπίστωσαν ότι μπορούν πλέον να παράγουν καθαρό λίθιο από το θαλασσινό νερό με οικονομικό τρόπο.
Κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό με τη βοήθεια ενός ειδικά διαμορφωμένου ηλεκτροχημικού κελύφους, το οποίο περιέχει μία ειδική κεραμική μεμβράνη με κρυσταλλική δομή που κάνει δυνατή τόσο τη συλλογή, όσο και την παραγωγή λιθίου, καθώς το νερό, που το περιέχει, συσσωρεύεται σε ένα πλευρικό μέρος της κατασκευής πίσω από τη μεμβράνη.Διαβάστε επίσης: Η κούρσα των “πράσινων νησιών” της Ελλάδας

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν θαλασσινό νερό που προερχόταν από την Ερυθρά Θάλασσα και συγκεκριμένα με αυτόν τον τρόπο γίνεται πλέον δυνατή η λήψη στερεού φωσφορικού λιθίου που περιέχει μόνο ίχνη μεταλλικών ιόντων.

Έτσι, οι Σαουδάραβες ερευνητές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα είναι αρκετά “καθαρό”, ώστε να πληροί τις απαιτήσεις των κατασκευαστών μπαταριών.

Η μέθοδος των ερευνητών είναι υπό συνεχή εξέλιξη

Ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Zhiping Lai δήλωσε, μεταξύ άλλων: “θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την δομή της μεμβράνης, καθώς και τον σχεδιασμό του κελύφους, προκειμένου να κερδίσουμε σε αποδοτικότητα.Η ομάδα του θέλει να συνεργαστεί με τη βιομηχανία γυαλιού για να παράγει την συγκεκριμένη μεμβράνη σε μεγάλη κλίμακα και σε λογικό κόστος, ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το πότε κάτι τέτοιο, θα είναι εφικτό.
Διαβάστε περισσότερα: Παράταση και βελτιώσεις στο πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”
Η ιδέα βέβαια παραγωγής λιθίου από το θαλασσινό νερό δεν είναι κάτι εντελώς νέο. Το ερευνητικό τμήμα της IBM έχει ήδη κάνει λόγο για υλικά μπαταρίας, τα οποία προέρχονται από το θαλασσινό νερό, μόλις το 2019.

Η λύση από τη Σαουδική Αραβία

Μπορεί οι ωκεανοί, βέβαια, να περιέχουν ασύγκριτα μεγαλύτερες ποσότητες λιθίου, σε σχέση με τη στεριά, από την άλλη βρίσκονται σε πολύ μικρή συγκέντρωση μέσα στο νερό.

Μέχρι πρόσφατα, προκειμένου να κατορθώσει κανείς να παράγει το λίθιο σε μεγάλες ποσότητες, απαιτούνταν ουσιαστικά τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού, αλλά και ενέργειας. Αντιθέτως, η μέθοδος των Σαουδαράβων ερευνητών αναμένεται να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Seawater

Αν η εξέλιξη της έρευνας συνεχιστεί, όπως οι ερευνητές υπολογίζουν, τότε ο ηλεκτρισμός που αντιστοιχεί σε πέντε δολάρια, θα επαρκεί για την παραγωγή ενός κιλού φωσφορικού λιθίου.

Τέλος, το υπολειπόμενο θαλασσινό νερό θα μπορεί να επεξεργαστεί, προκειμένου να μετατραπεί σε γλυκό νερό, βοηθώντας περαιτέρω στον περιορισμό του κόστους του όλου εγχειρήματος.

abb_img