Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Άνοιξε η πλατφόρμα!

Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» μπορούν από χθες 2/5 να κάνουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ.

Ακούστε το άρθρο

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» ξεκίνησε και επίσημα, με την πλατφόρμα να ανοίγει για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα του προγράμματος άνοιξε την Τρίτη 2 Μάϊου, στις 14.00 το μεσημέρι.

Μέσω αυτής, χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν οι ίδιοι το ρεύμα που χρειάζονται, εξοικονομώντας χρήματα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 238 εκατομμύρια ευρώ.

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοίγει η πλατφόρμα!

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Ειδικότερα, η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά.

Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% έως 60%. Επίσης, η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και τα 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Επιπλέον, για τα άτομα με αναπηρία υπάρχει πρόβλεψη για ειδικό μπόνους 10%, όπως επίσης και για τους συζύγους και τα εξαρτώμενα μέλη αυτών. Ακόμη, το ειδικό μπόνους προβλέπεται για μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κάνει «καταπράσινη» την Αστυπάλαια!

Μέσω… ΔΕΔΔΗΕ η αίτηση;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την αίτηση εύκολα και απλά μέσω της ηλεκτρικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και της χρήσης των κωδικών Taxisnet. Τόσο η υποβολή των αιτήσεων, όσο και η έγκρισή τους είναι άμεση, γρήγορη και αυτοματοποιημένη. Τέλος, το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων, με απώτατο όριο το τέλος Ιουνίου 2024.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν παραπάνω από μία αιτήσεις. Κυρίως, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μία αίτηση για την κατοικία τους.

Πρωτιά των ΑΠΕ στην παραγωγή ρεύματος

Η κατανομή του συνολικού προϋπολογισμού το προγράμματος έχει ως εξής:

  • Ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά: 45 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Α)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ: 100 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Β)
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα μικρότερο 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ: 63 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Γ)
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατομμύρια ευρώ (Κατηγορία Δ)

ΔΕΗ Blue: Ο πρώτος ταχυφορτιστής 300 kW στην Ελλάδα

Προφανώς, βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως επίσης, να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Τέλος, για τις 2 πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%. Ωστόσο, για την τρίτη και τέταρτη είναι 90%.

Κώστας Σκρέκας: Η κυβέρνηση κάνει πράξη την Πράσινη Μετάβαση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Πιστοί στην ενεργειακή μας πολιτική συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα, που συμβάλλουν στη σταθερή μείωση των λογαριασμών ρεύματος των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Με το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργειακή Δημοκρατία. Χιλιάδες νοικοκυριά και αγρότες θα αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους βιώσιμη ενέργεια. Αποτελεί σταθερή απόφασή μας, η πορεία προς την πράσινη μετάβαση να γίνεται με Δικαιοσύνη για όλους».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση σε αυτό το link.

abb_img